Успостављен теретни железнички саобраћај на реконструисаној прузи Ниш- Зајечар

У периоду када се не обавља теретни саобраћај, одвијаће се финални радови на завршетку реконструкције пруге. Железничка стручна комисија констатовала је да је пруга спремна  за несметано одвијање теретног железничког саобраћаја у ноћним сатима, док ће током дана извођачи радова обављати финалне радове на прузи,  чиме су створени услови за делимично успостављање железничког саобраћаја између Ниша и Зајечара. 

Привредно друштво за грађење, ремонт и одржавање пруга “ЗГОП” из Новог Сада и Саобраћајни институт ЦИП радове на санацији пруге од Матејевца до Књажевца почели су 11.априла 2019. године, када су уведени у посао.

Технички пријем реконструисане деонице између Матејевца и Сврљига обављен је 2. априла ове године, а од тада до 15. августа извођач радова завршио је и радове између Сврљига и Књажевца.

На тај начин завршена је и реконструкција пруге Ниш – Зајечар, јер су у претходном периоду стручне службе “Инфраструктуре железнице Србије” обновиле пругу од Књажевца до Зајечара.

Након што буду завршени финални радови на реконструкцији пруге који су у току, рок за технички пријем комплетне пруге је 30. октобар 2021. године, чиме ће бити створени услови за пуштање у саобраћај и путничких возова на овој релацији.

Радови на реконструкцији пруге Ниш- Зајечар извођени су у условима потпуне обуставе саобраћаја на целој траси. Теретни саобраћај током периода реконструкције одвијао се правцем Ниш – Мала Крсна – Пожаревац – Мајданпек – Прахово.

Због тешкоћа са набавком, а затим и допремом туцаника на градилиште, као и других тешкоћа проузрокованих пандемијом вируса Ковид 19 током прошле и ове године, радови на реконструкцији пруге Ниш-Зајечар одвијали су се нешто спорије него што је првобитно било планирано.

Ова пруга већим делом је изграђена до Првог светског рата, а у потпуности 1922. године. Пруга Ниш-Зајечар претходно није била реконструисана од 1961. године, због чега су возови на већем броју деоница ове пруге саобраћали брзинама од 10 до 30 километара на сат.км/х.

“Инфраструктура железнице Србије“ овом приликом упoзорава и упућује апел пешацима и возачима на повећану опрезност приликом преласка преко пруге и на путним прелазима, посебно имајући у виду да је између Ниша и Зајечара поново успостављен железнички саобраћај, након што пуне две и по године није било возова на овој прузи.

Posted in Вести.