Брза пруга Београд – Будимпешта: Пруга будућности, за целу Европу

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са премијером Мађарске Виктором Орбаном који борави у радној посети Београду. Вучић је том приликом рекао да ће за Сретење позвати Орбана да се заједно провозају возом новом пругом од Београда до Новог Сада, брзином од 200 километара на сат.

„До краја године у потпуности ћемо завршити деоницу од Београда до Новог Сада. То је најкомпликованији део пруге од Београда до Будимпеште, због прелаза Дунава, Чортановачке петље, као и много проблема кроз градове“, објаснио је Вучић.

„То није пруга за Србију, већ за све нас, за Србију, Мађарску, али и целу Европу. То је пруга која приближава наша два главна града и спаја са Бечом и Истанбулом. То је пруга будућности“, нагласио је председника Србије.

На заједничкој конференцији за новинаре са мађарским премијером Виктором Орбаном, председника Србије најавио је да ће радови на изградњи брзе пруге између Новог Сада и Суботице бити отворени у септембру и да се увелико ради на експропријацији, као и да је уверен да ће радови бити бржи него на прве две деонице.

„Што се нас тиче, за три године могли би у потпуности да отворимо пругу од Београда до Суботице. Надамо се да у том року и мађарска страна може да заврши свој део радова. То би значило да ћемо за четири године од Београда до Будимпеште стизати за два сата и 40 минута, – рекао је Вучић и истакао да је то резултат сарадње и стратешких договора и захвалио Мађарској на искреном пријатељству.

Posted in Вести.