ILCAD обележио Међународни дан безбедности на путним прелазима, под мотом – НЕПАЖЊА УБИЈА!

У оквиру Међународне железничке уније, проблем безбедности саобраћаја на путним  прелазима се третирара као изузетно озбиљан, те је стога основана организација ILCAD са циљем да промотивним и едукативним кампањама подигне свест о важности безбедног понашања на путним прелазима и у близини пруге.

Међународна железничка организација „ILCAD“, под покровитељством Међународне железничке уније, бави се медијском и едукативном превенцијом несрећа на путним прелазима. У раду „ILCAD -а“ најпре „Железнице Србије“, а сада „Инфраструктура железнице Србије“ учествују од њеног оснивања.

https://www.youtube.com/watch?v=ioxkF0dU-tw

Оваква организација основана је управо на основу заједничких међународних сазнања да су несреће на путним прелазима проблем са којим се сусрећу све железничке управе у свету, али и да су друштвено одговорне, едукативне и медијске акције и кампање о безбедности на путним прелазима најефикаснији и најекономичнији вид превенције у саобраћају.

Све земље учеснице имају задатак да спроводе националне кампање и да у њих укључе све учеснике у саобраћају.

На видео  конференцији учествовало је више од 300 учесника из око 50 земаља, међу којима су били и представници „Инфраструктуре железница Србије“. Поред тога, конференцији су присуствовали и представници европских и светских организација за саобраћај.

Поводом конференције „ILCAD“ је представио и овогодишњу кампању за повећање безбедности на путним прелазима, чији је мото „НЕПАЖЊА УБИЈА“.

Ево неких од најзначајнијих показатеља о безбедности саобраћаја на путним прелазима у свету, који су се могли чути на конференцији:

1.         У свету постоји преко 500 хиљада путних прелаза. Највише их је у САД – 205.000 (41 одсто), док их у Европи има 120.000 (24 одсто). Јапан и Канада имају по 34.000 путних прелаза, Индија 27.000, Русија 11.000, а Кина 10.000 путних прелаза.

2.         У Европској Унији (по подацима Европске железничке агенције за 2018. годину) постоји 105.300 путних прелаза. Од тог броја, 53 одсто обезбеђено је браницима и полубраницима!

3.         У Европској Унији у 2018. години догодило се 258 несрећа на путним прелазима, у којима је било погинулих, 291 случај у којима је било озбиљно повређених и 444 несреће са тешким последицама (али без погинулих и повређених).

4.         У несрећама на путним прелазима у Европској Унији годишње погине скоро 300 људи.

5.         Укупни трошкови несрећа на путним прелазима на годишњем нивоу процењују се на 1 милијарду евра!

6.         а) Несреће са смртним исходом на путним прелазима представљају 31 одсто свих железничких несрећа.

б) Несреће са смртним исходом на путним прелазима представљају само 1 одсто свих друмских несрећа

7.         Несреће на путним прелазима чине 15 одсто свих озбиљних железничких несрећа (озбиљне несреће: бар једно возило у покрету, барем једна погинула или тешко повређена особа, озбиљне штете по инфраструктуру, возна средства или животну околину) 

8.         Извештај о безбедности Међународне железничке уније за 2013-2018.годину:   2.386 несрећа на путним прелазима; погинуло – 1.738 особа; повређено – 1.776 особа

9.         Узроци несрећа на путним прелазима на пругама Међународне железничке уније:

– „трећа лица“ – 90,5 одсто (недозвољен прилаз прузи друмских возила – 73,8 одсто, друмска возила на путном прелазу – 8,7 одсто, пешаци на путном прелазу и железничкој површини – 7,5 одсто, остало – 0,5 одсто);

–  корисници железничких услуга – 1 одсто;

–  временски услови и околина – 1,7 одсто;

–  железница – 6,4 одсто (инфраструктура – 1,4 %; возна средства – 1,4 %; одговорност железничког особља – 3,6 %).

Posted in Вести.