Акција Железничке техничке школе: Одвоји минут, спаси живот


Презентацију су будући железничари почели да деле преко друштвених мрежа, а она је врло брзо постала вирална, посебно међу железничарима, али и у широј јавности.


Целокупна идеја је реализована на иницијативу професорке Железничке техничке школе, Александре Ђукановић, у чему су је подржале школске колеге као и сами ученици.


Протеклих година ова тема била је често присутна у јавности. Међутим када је реч о безбедности у саобраћају, оно по чему се издваја професорка Ђукановић од других је њена жеља да се након укидања ванредних мера изазваних ковидом, у школске клупе свих образовних установа уведе предмет који ће се бавити питањима заштите и безбедности грађана у друмском, воденом и железничком саобраћају.


Све је почело, како је Александра испричала, трагичном судбином дванаестогодишњег дечака кога је познавала, а који је настрадао на једном од железничких путних прелаза.


У жељи да допринесе подизању свести о опасностима и ризицима, професорка се обратила Агенцији за безбедност саобраћаја, од које је добила корисне информације и упутства у вези са правилним понашањем учесника у саобраћају.


На основу прикупљених информација професорка Ђукановић поднела је предлог Већу професора ЖТШ-а за спровођење едукативних мера са сврхом да се ђаци правилно упознају са овим проблемом.


Њена иницијатива је добила пуну подршку, чиме је отпочела израда презентације „Одвоји минут, спаси живот“.


Ова презентација је резултат рада професорке и њених ђака у којој је на једноставан начин, кроз конкретне примере указано на опасности којима могу бити изложени несавесни учесници у железничком саобраћају.

Posted in Вести.