Заједно са извођачима чинимо све да градилишта на великим инфраструктурним пројектима раде


Састанку са потпредседницом Владе присуствовали су, поред осталих, и генерални директор „Инфраструктуре железнице Србије“ Небојша Шурлан, као и представници Руских и Кинеских железница, компанија ангажованих на изградњи пруге за велике брзине у Србији.
„Веома је важно за нашу економију да сва градилишта у Србији раде и да су активна. Било да је реч о пројектима у путној, железничкој, водној или комуналној инфраструктури, као и о становима за службе безбедности, извођачи су максимално организовани и воде рачуна о безбедности радника – од заштитне опреме, преко начина како их довозе на посао, до тога где су смештени. Засад нема заражених радника нити оних у изолацији, што не значи да то не може да се деси“, рекла је Михајловићева.


Потпредседница Владе истакла је да ће Министарство и даље бити ту да пружи подршку извођачима и радницима у свим изазовима док траје епидемија.


„Данас смо се договорили и да у кабинету 24 сата буду доступни моји млади саветници које представници извођача могу да позову у било ком тренутку уколико се појави неки проблем да помогнемо да се реши. Важно је да компаније наставе да спроводе све прописане мере за сузбијање заразе, али и да постоје јасни планови и процедуре у случају да неко од радника на градилишту буде заражен. Важно је да сачувамо здравље радника, али и да обезбедимо да се радови несметано изводе. Јер градилишта која раде и активно радно становништво важни су за нашу економију која од тога зависи“, рекла је Михајловићева.


Представници компанија информисали су потпредседницу Владе о мерама које предузимају да се спречи ширење заразе на градилиштима.


Мере које извођачи примењују укључују, поред осталог, држање дистанце, организацију састанака путем видео-позива, као и рад у мањим групама, како би се спречило евентуално ширење заразе.
Према речима представника компанија, појачане су мере хигијене у камповима и канцеларијама, обезбеђене довољне количине заштитне опреме и прилагођена је организација кад је реч о превозу, исхрани, смештају радника и радним просторима. Такође се води рачуна о правовременој изолацији заражених и тестирању запослених с којима су били у контакту.

Posted in Вести.