U rad pušten novi, automatizovani putni prelaz „Brasina“

„Infrastruktura železnice Srbije“ pustila je u rad novi, automatizovani putni prelaz, između Brasine i Malog Zvornika, na pruzi Šabac – Loznica – Brasina.

Novi putni prelaz kod Brasine obezbeđen je automatizovanim polubranicima, svetlosnom signalizacijom i znacima vertikalne drumske signalizacije, a nalazi se na ukrštanju pruge sa magistralnim putem.

Do sada je ovaj putni prelaz bio obezbeđen samo znacima vertikalne drumske signalizacije, a na ovom mestu proteklih godina dogodile su se i veće nesreće, poslednji put februara 2017. godine.

Ovo je jedanaesti putni prelaz koji je „Infrastruktura železnice Srbije“ u poslednjih godinu dana automatizovala i postavila branike ili polubranike, kao i savremenu signalno-sigurnosnu opremu. Od tih jedanaest automatizovanih putnih prelaza, „Infrastruktura železnice Srbije“ iz sopstvenih sredstava izgradila je osam putnih prelaza. U toku su aktivnosti na automatizaciji još tri putna prelaza u Srbiji, koji će biti završeni u narednom periodu i koje „Infrastruktura železnice Srbije“ takođe finansira iz sopstvenih sredstava.

Poređenja radi, u periodu od  2010. do 2017. godine železnica je automatizovala ukupno dvanaest putnih prelaza, od kojih deset iz češke donacije i svega dva iz sopstvenih sredstava.

Radna grupa „Infrastrukture železnice Srbije“ priprema tendersku dokumentaciju za automatizaciju ukupno 60 putnih prelaza na srpskim prugama, kako bi se u najkraćem roku započele aktivnosti nakon što Svedtska banka odobri 13 miliona dolara za ove namene.

I ovom prilikom apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da se strogo pridržavaju propisa i poštuju signalizaciju, kako bi se očuvala bezbednost saobraćaja.

 

Objavljeno u Vesti