Na putnom prelazu u Donjem Međurovu nije izbegnuta nikakva nesreća, svi uređaji ispravno funkcionisali

Povodom informacija koje su proteklih dana objavili pojedini elektronski mediji, da je na putnom prelazu u Donjem Međurovu u petak, 25. januara 2019. godine zbog neispravnih uređaja izbegnuta tragedija, „Infrastrukture železnica Srbije“ objavila je demanti.
Uz demanti, medijima su dostavljeni i video snimci sa sigurnosnih kamera sa putnog prelaza u Donjem Međurovu, koji u potpunosti potvrđuju navode iz demantija.

Na osnovu pregledanih snimaka sa video nadzora na putnom prelazu u Donjem Međurovu, na dan 25. januar 2019. godine, svi uređaji putnog prelaza u navedenom periodu bili su ispravni, funkcionisali u skladu sa propisima i nikakve izbegnute tragedije na ovom putnom prelazu toga dana u večernjim satima nije bilo.
– U petak, 25. januara 2019. godine, u 20.15 sati autobus broj 25 prelazi preko putnog prelaza u Donjem Međurovu u trenutku kada su branici bili podignuti, kako je po propisima i trebalo da bude. Za to vreme u železničkoj stanici Donje Međurovo putnički voz 4959 stoji sa upaljenim svetlima i čeka da krene u pravcu Leskovca.
– Nakon toga, otpravnik vozova daje naređenje čuvaru putnog prelaza da obezbedi putni prelaz, što čuvar čini i daje potvrdu otpravniku vozova. Nakon toga, otpravnik vozova rukuje ulaznim signalom, u skladu sa propisima.
– U 20.20 sati, dakle pet minuta nakon prolaska autobusa preko putnog prelaza, voz broj 7822, koji je saobraćao iz pravca Leskovca za Niš, prelazi preko putnog prelaza i u 20.21 sati ulazi u železničku stanicu Donje Međurovo. Prilikom prolaska ovog voza branici na putnom prelazu Donje Međurovo bili su spušteni.
– U 20.22 sati, nakon što je voz broj 7822 prispeo u stanicu Donje Međurovo, iz stanice Donje Međurovo kreće ka Leskovcu voz broj 4959, koji je do tog trenutka stajao u stanici. U trenutku prelaska ovog voza preko putnog prelaza, branici na putnom prelazu su bili spušteni, u skladu sa propisima.
– Dakle, branici na putnom prelazu u Donjem Međurovu bili su spušteni nakon prolaska autobusa broj 25 u 20.15 sati i ostali spušteni sve do prolaska voza 4959 u 20.23 sati.
– U vremenskom periodu od 18.47 do 20.20 sati preko putnog prelaza u Donjem Međurovu nije prošao ni jedan voz.
– Na osnovu utvrđenih činjenica, nije bilo nikakvog vanrednog događaja, niti smetnji u radu putnog prelaza.

Posted in Vesti.