Vraćamo srpsku železnicu na mapu Evrope

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, prisustvovala je danas potpisivanju ugovora između Akcionarskog društva za železnički prevoz robe „Srbija kargo“ i kompanije Simens AG Austrija o kupovini osam višesistemskih lokomotiva.

Potpredsednica Vlade istakla je da nabavka novih lokomotiva predstavlja put u bolji i razvijeniji kargo, a srpsku železnicu vraća na mapu Evrope.

„Posle skoro 40 godina nabavljamo nove lokomotive. To je veoma značajno za Srbiju i železnički saobraćaj jer našoj zemlji daje komparativnu prednost u odnosu na države u regionu, s obzirom na to da smo jedina zemlja koja će imati tako moderne lokomotive. Takođe, značajno je i zbog celokupne Transportne zajednice koja je smeštena u Beogradu”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da je Vlada Srbije i Ministarstvo koje vodi u prethodnih nekoliko godina napravilo ozbiljan napredak u železničkom saobraćaju, rekavši da su modernizovane pruge, novi vozovi, efikasna preduzeća i evropski zakoni okosnica za budućnost srpske železnice.

„Doneli smo nove, moderne zakone u ovoj oblasti, reformisali železnička preduzeća, tako da danas tačno znamo šta koje radi, rehabilitovali smo oko 300 km pruga, u toku je modernizacija 100 km pruga, a od maja će krenuti rehabilitacija još 300 km starih pruga. I što je najvažnije, stvorili smo uslove za nove investicije koje iznose pet milijardi evra“, izjavila je Mihajlovićeva.

Udo Ajhlinger, generalni direktor kompanije Simens u Srbiji, istakao je da današnje potpisivanje ugovora o nabavci novih lokomotiva predstavlja kamen temeljac za buduću saradnju Srbije sa ovom nemačkom kompanijom i da će  novim lokomotivama Srbija bez problema prevoziti robu od Soluna kroz celu Evropu“.

Dušan Garibović, direktor „Srbija Karga, zahvalio je resornom Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na podršci u rešavanju teškog nasleđa u železničkom saobraćaju i istakao da se nabavkom novih lokomotiva učvršćuje liderska pozicija Srbije u regionu.

 

Posted in Vesti.