Potpisani kolektivni ugovori za 11.228 radnika železnice

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, potpisala je danas kolektivne ugovore sa sindikatima i poslovodstvom četiri železnička preduzeća, koji će omogućiti bolje uslove rada za 11.228 zaposlenih na železnici.

Zaposleni u železnici prošli su kroz teške periode u prethodnih 30-40 godina i u svim tim teškim periodima bili su odgovorni prema svom preduzeću i prema državi. Sve što smo radili u prethodne tri godine, radili smo zajedno, i ako postoje radnici kojima treba da se poklonim, to su sigurno radnici na železnici”, rekla je Mihajlovićeva.

U ime “Infrastrukture železnice Srbije“ kolektivni ugovor potpisao je generalni direktor Miroljub Jevtić.

Predsednik Sindikata železničara Srbije Dragan Ranđelović zahvalio je Ministarstvu i Vladi Srbije na potpisivanju kolektivnih ugovora kojima je, kako je rekao, započelo odmrzavanje finansijsko – materijalnog položaja zaposlenih.

Hvala Ministarstvu, kolegama iz sindikata i poslovodstvu na korektnoj saradnji. Pokrenuli smo se sa mrtve tačke, kako bi železnice ponovo postale lider u srpskoj privredi i regionu’, rekao je Ranđelović.

Predsednik Sindikata izvršnih službi srpskih železnica Nebojša Nikić rekao je da za 16 godina železničari prvi put imaju pravog ministra“ i zahvalio potpredsednici Vlade na trudu u vezi sa zaključivanjem kolektivnih ugovora.

Zaposlenima na železnici niko nije izašao u susret kao što je to uradila potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović. Ovo je četvrti i do sada najbolji kolektivni ugovor koji pamtim, rekao je Nikić.

Četiri železnička preduzeća formirana 2015. godine Infrastruktura železnice Srbije, Srbija kargo, Srbija voz i Železnice Srbije a.d. – danas su dobila svoje prve kolektivne ugovore, koji su usklađeni sa novom organizacijom i novim sistematizacijama radnih mesta.

U pregovorima koji su započeti krajem januara, postignuta je saglasnost sindikata, poslovodstva i Ministarstva i postignut glavni cilj, a to je maksimalno  poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u postojećim uslovima, a posebno onih čija su zanimanja neophodna za redovno i bezbedno odvijanje železničkog saobraćaja.

Zaključivanje kolektivnog ugovora za četiri železnička preduzeća je samo jedan, ali vrlo važan korak u zajedničkoj težnji Ministarstva, sindikata i poslovodstva da železnički sektor kroz nova ulaganja i zajednički rad svih povrati svoju poziciju na tržištu u vidu bezbednog, sigurnog, udobnog i kao nekada omiljenog prevoza, uz dalje unapređenje materijalnog položaja zaposlenih.

 

Objavljeno u Vesti