Subotica dobila modernizovan automatski putni prelaz

Od  danas, 30. avgusta, građani Subotice koristiće potpuno rekonstruisan i modernizovan putni prelaz, koji se nalazi na ukrštanju magistralne pruge Subotica – Bogojevo – državna granica – Erdut i gradske ulice Grabovačka (Proleterskih brigada). Uz prisustvo izvršnog direktora za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom, Milana Šegana i brojnih medija, putni prelaz je zvanično pustio u rad direktor javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, Predrag Radivojević.

 

Pre rekonstrukcije, ovaj putni prelaz je bio osiguran mehaničkim branikom, kojim su rukovali železnički radnici. Izuzetnom kooperacijom i zajedničkim finansijskim ulaganjem „Infrastrukture železnice Srbije“ a.d. i Opštine Subotica, podignut je nivo osiguranja, tako da je putni prelaz opremljen automatskim uređajem za obezbeđenje saobraćaja sa kontrolnim signalima, polubranicima, elektropostavnim spravama i svetlosnim putoprelaznim signalima. U skladu sa Evropskim železničkim standardima, ovaj savremeni  elektronski  uređaj sa najvišim nivoom sigurnosti SIL – 4 (SIL – nivo integriteta sigurnosti), proizvela i ugradila domaća firma „Signlling & Control“ iz Beograda.

U modernizovanje, radi veće bezbednosti ovog putnog prelaza, investirano je 19.257. 288,00 dinara.

Još jednom treba napomenuti da je automatizacijom ovog putnog prelaza, bezbednost i železničkog i drumskog saobraćaja podignuta na najviši nivo. Uspešna realizacija ovog značajnog i nemalog projekta je ujedno i  pokazatelj kvalitetne saradnje „Infrastrukture železnice Srbije“ a.d. i lokalne samouprave, čiju tendenciju treba nastaviti u istom smeru.

 

Posted in Vesti.