Svečano otvorena modernizovana deonica Vranjska Banja – Ristovac

Na međunarodnom železničkom Koridoru 10, u četvrtak, 2. marta, u prisustvu predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića, svečano je puštena u saobraćaj potpuno rekonstruisana i modernizovana deonica Vranjska Banja – Ristovac, između Niša i Preševa, dužine 17,7 kilometara.

Svečano otvorena modernizovana deonica Vranjska Banja – Ristovac

Generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ a.d. Dušan Garibović je u prisustvu generalnih direktora drugih železničkih Društava, Saobraćajnog instituta CIP, predstavnika ruske kompanije „RŽD Internešnl“ kao i predstavnika medija, promotivnom vožnjom vozom serije 711 iz Ristovca stigao u stanicu Vranje, kako bi dočekao visoke zvanice Republike Srbije i Ruske Federacije. Svečanosti su pored predsednika Vlade RS Aleksandra Vučića, kome je raport predala Blagica Milenković, šef stanice Vranje, prisustvovali i ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji, Aleksandr Vasiljevič Čepurin, potpredsednik Vlade RS i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović i generalni direktor „RŽD Internešnl“ d.o.o., Sergej Aleksejevič Pavlov.

Svečano otvorena modernizovana deonica Vranjska Banja – Ristovac

Nakon prezentacije projekata vezanih za rekonstrukciju železničke infrastrukture u Srbiji, koju je održao Mansurbek Bahtijarovič Sultanov, prvi zamenik direktora ogranka „RŽD Internešnl“ d.o.o. u RS, prisutnima su se obratile visoke državne zvanice.
Od sada će vozovi moći da se kreću mnogo bezbednijom trasom, izjavio je premijer Vučić i istakao da će se na „Južnim deonicama“ od dosadašnjih 50 brzina kretanja vozova razvijati i do 120 kilometara na čas.

Svečano otvorena modernizovana deonica Vranjska Banja – Ristovac

Dušan Garibović, generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ a.d. je u svom obraćanju prisutnima istakao da je Vlada Republike Srbije dala novu energiju železničkom sektoru i dovela srpske železnice na evropsku mrežu pruga.

Svečano otvorena modernizovana deonica Vranjska Banja – Ristovac

Da podsetimo, radovi na rekonstrukciji i modernizaciji tri „Južne deonice“, u ukupnoj dužini od 46,5 kilometara na železničkom Koridoru 10, počeli su 18. aprila 2016.godine, a vrednost radova, koji se finansiraju iz ruskog državnog kredita, je 30,4 miliona dolara. Druge dve deonice su Bujanovac–Bukarevac, dužine 13,7 kilometara, gde su radovi privedeni kraju i Vinarci–Đorđevo, dužine 15 kilometara, čiji se kompletan završetak radova očekuje početkom maja.
Na deonici Vranjska Banja – Ristovac, čija vrednost radova iznosi 10,5 miliona dolara, u potpunosti su zamenjeni donji i gornji stroj, ugrađen je novi kolosek na otvorenoj pruzi i u stanicama Vranjska Banja i Vranje, duž pruge je rešeno odvodnjavanje betonskim i zemljanim kanalima, dok je u stanicama urađen drenažni sistem. Ugrađene su nove skretnice, 8 putnih prelaza, sistemi za signalizaciju i telekomunikaciju a položeni su novi kablovi duž cele trase.

Izvođač radova je „RŽD Internešnl“, koji je primenio naprednu rusku tehnologiju za polaganje gornjeg stroja, sa poboljšanim performansama. Kao podizvođači su srpske kompanije: „ZGOP“ a.d. Novi Sad, „Energoprojekt niskogradnja“ Beograd i „MBA Ratko Mitrović“ Beograd.

* * *

Pogledajte prilog RTS:

* * *

Uredi po:
Posted in Vesti and tagged .