У присуству председника Србије Александра Вучића и мађарског премијера Виктора Орбана, пуштена у саобраћај брза пруга Београд – Нови Сад. „Соко“ стигао за 33 минута

Брзи воз „Соко“ са гостима и представницима медија ову деоницу међународне брзе пруге између Београда и Будимпеште прешао је за свега 33 минута. Савремена, удобна и комформа железничка гарнитура за брзине од 200 км/сат, препуна путника, кренула је из железничке станице Београд Центар у 11.20 сати и у железничку станицу Нови Сад стигла у 11.53 сати.

Председник Србије Александар Вучић током вожње је приметио да се у возу не осећа да саобраћа великом брзином и да људи заиста могу да уживају, не само у вожњи, него и у прелепој природи током путовања до Новог Сада.

„Србија на овај начин иде у будућност и пруга Београд – Нови Сад је симбол напретка наше земље“, – поручио је председник Вучић, након отварања деонице пруге за брзине од 200 километара на сат.

Воз „Соко“ је по доласку у реконструисану железничку станицу Нови Сад дочекао велики број грађана, а многи су га поздрављали и дуж пруге, током вожње из Београда.

“На почетку нашег пута налазила се као сабласна препрека парадигма са великим словом П о Србији која стално касни и захвалан сам грађанима Србије што смо имали храбрости да се упутимо пут будућности и да рушимо такве парадигме стварајући имиџ једне нове и модерне Србије, која ће бити мотор економског развоја овог дела Европе”, рекао је Вучић.

Он је казао да је данас током вожње брзом пругом договорио са Орбаном, да шта год да се догоди у наредном периоду у овој тешкој кризи да ће Србија бити прва да понуди Мађарској шта год јој буде недостајало и обрунуто, да ће Мађарска прва понудити Србији оно што нама буде недостајало.

“Тако се граде пријатељства и на то сам веома поносан”, рекао је Вучић пред великим бројем окупљених грађанима.

Захваљујући вама данас градимо историју, поручио им је Вучић.

Казао је да је после скоро 60 година обновљена железничка станица у Новом Саду, као и да се сада брзим возом може стићи од Београда до Новог Сада за само 33 минута.

“Део наших снова је почео да се остварује”, додао је Вучић.

Председник је рекао путовање омогућава да обогатимо наше животе новим искуствима и научимо да поштујемо нове културе, као и да успоставимо пријатељства и допринесемо међународној саранђи и миру широм света.

Казао је да ће заваљујући број прузи Србија наставити да привлачи инвестиције и раднике и пријатеље као што је Виктор Орбан.

Вучић је додао да је видео ред вожње од пре десетак година када се од Београда до Новог Сада путовало сат и 45 минута, ако воз уопште и крене, док данас Србија пушта у саобраћај најмодернију железничку деоницу у ЕВропи, са најбољом опремом и системима.

Истакао је да су је заједно са Србијом градили кинески и руски партнери, надзор спроводили Немци, а возови испоручили Швајцарци, док је све то стабилна и јака Србија поштено платила.

Председник је нагласио да су модерни возови који јуре 200 км на сат будућност Србије и да ће ускоро они ићи не само од Београда до Новог Сада, већ и до Ниша и Суботице.

Напоменуо је да је свет суочен геполитичким превирањима и енергетском кризом која прети да паралише све светске економије, као и да железница има велики значај за снагу привреде сваке земље.

Вучић је додао да је железница најбезбеднији, најповољнији и најбољи начин за копнени транспорт људи и робе и захвалио свима који су доприносили развоју желенице и Зорани Михајловић, Синиши Малом, Томиславу Момировићу, Ани Брнабић, Бакију Анђелковићу, Мировићу, Вучевићу, Радојичићу, Весићу и многима другима.

Ако наставимо овим ударничким темпом цела Србија биће у наредих неколико година премрежена најмодернијом пругом, рекао је Вучић и додао да се јасне контуре инфраструктурно заокружене сада прилично јасно виде.

Он је скренуо пажњу на то да је Орбан највише допринео за стварање искреног пријатељства Срба и Мађара и посебно истакао улогу Иштвана Пастора и његов велики труд у стварање братских односа два народа.

“Увек је било поштовања, али и мало подозривости између Срба и Мађара и тога данас више нема”, рекао је Вучић и додао да данас Срби навијају за Мађарску када игра неку утакмицу са неким другим.

Нагласио је да нас Мађари када је тешко и када многи наши пријатељи спусте главу у Бриселу и на другим местим подигну глас за наш народ и земљу.

И зато да покажемо поштовање, поручио је Вучић. “Србија је трајно посвећана миру, сарадњи и проспреритету и надам се да ће ова пруга допринети тим трајним људским вредностима”, поручио је Вучић.

Нека живи српско – мађарско пријатељство, закључио је Вучић.

„Сарадња Србије и Мађарске и пријатељство Срба и Мађара никада није било ближе, а брза пруга од Београда до Новог Сада, а за неколико година и до Будимпеште, доказ је заједничких напора у повезивању две земље” поручио је премијер Мађарске Виктор Орбан.

Орбан је у Новом Саду поручио и да ће се упркос свим изазовима сачувати српско мађарско пријатељство, као и мир, у којем ће се остваривати заједнички планови.

“Ово је ваш велики дан и ми Мађари вам на томе искрено честитамо”, рекао је Орбан.

Он је констатовао да су у протеклих 70 година земље повезиване у правцу исток-запад, а у међувремено се заборавило колико је важно да се повежу територије у правцу север-југ.

“Тако се дошло до једне недоличне ситуације, да је требало много сати да се из вашег дивног главног града Београда стигне до Будимпеште. То није нормална ствар у 21. веку. Са председником Вучићем смо сачинили савез, а у том савезништву желимо да променимо ту ситуацију, и ова пруга је један доказ”, поручио је Орбан.

Како је рекао, повезивањем две земље, две престонице, олакшава се живот и Србима и Мађарима.

Он је навео да су и Мађари и Срби народи са тешком историјском судбином, али као резултат сарадње са председником Србије, два народа су данас врло блиска и никада пријатељство између Срба и Мађара није било блиско као сада.

“И овај данашњи дан је доказ да ћемо нас двојица урадити много фантастичних ставри”, рекао је Орбан и додао да су радови у Србији брзе напредовали, али је обећао да ће до 2025. линија Београд-Будимпешта бити у функцији.

Како је рекао, иако не говори о тешкоћама, оне се осећају у ваздуху, јер је свима у главама и у срцу рат на источним границама Мађарске.

“Рат никада никоме не долази у добро време, а најбољи рат је онај који може да се избегне. Пред озбиљним смо изазовом, јер смо кренули са таквим полетом, имамо толико планова, а сада када је свет постао несигуран, многе ствари морамо поново добро да размислимо и осмислимо”, рекао је Орбан.

Он је додао да се нада да ће он и Вучић имати прилике да и у наредне четири године имати улогу у осмишљавању и реализацији планова.

“Обећавам вам, са било каквим тешкоћама да се суочимо, сачуваћемо мађарско-српско пријатељство, и мир. Рат разара, а мир гради и у миру ћемо да остваримо све наше заједничке планове”, рекао је Орбан.

Posted in Вести.