Rekonstrukcija pruge Subotica – Senta počinje 1. aprila

„Infrastruktura železnice Srbije“ 1. aprila 2019. godine u železničkoj stanici Subotica  počinje rekonstrukciju regionalne, jednokolosečne, neelektrificirane pruge Subotica – Senta, u dužini od 38,5 kilometara.

Radovi će trajati 270 dana i planirano je da budu završeni do kraja 2019. godine.

Pruga Subotica – Senta izgrađena je 1889. godine, a poslednji put remontovana je dvadesetih  godina prošlog veka, što znači da njena rekonstrukcija nije rađena skoro punih sto godina. Poređenja radi, remonti pruga neophodni su na svakih 20-25 godina, što znači da je ova pruga četiri puta nadživela svoj funkcionalni vek.

Zbog toga je danas stanje železničke infrastrukture na ovoj pruzi veoma loše, a brzina vozova je svega 10-30 kilometara na sat, a nosivost pruge je samo 16 tona/osovini.

Pruga Subotica – Senta biće rekonstruisana polovnim materijalom pridobijenim sa magistralnih pruga, a radovima je, pored ostalog, predviđena kompletna zamena šina, pragova i tucanika na ovoj deonici.

Po završetku radova, brzina vozova biće povećana na 80 km/sat, a nosivost pruge na 22,5 tona/osovini.

Procenjena vrednost radova iznosi oko dve i po milijarde dinara.

Čitajte dalje

Zbog propusta na putnom prelazu između Slovca i Lajkovca, radnik udaljen iz firme, a šef smenjen

Danas u 8.05 sati na barskoj pruzi, između železničkih stanica Slovac i Lajkovac, na putnom prelazu u km 53+976, železničko vozilo koje koriste radnici građevinske delatnosti (drezina) naletela je na drumsko vozilo registarskih oznaka KG 011-RB.

Tom prilikom nije bilo usmrćenih, ni povređenih lica.

Nedvosmislena je odgovornost vozača železničkog pružnog vozila, koji je imao uredan nalog da se zaustavi ispred putnog prelaza, ali nije blagovremeno zakočio, tako da je udario u zadnji deo drumskog vozila.

Zbog ovog propusta u funkcionisanju železničkog saobraćaja, radnik koji je upravljao motornom drezinom odmah je udaljen iz firme, a šef organizacione jedinice u čijoj je on bio nadležnosti razrešen je sa te dužnosti.

Za sve zaposlene u građevinskoj delatnosti biće organizovana vanredna edukacija, kako bi se upoznali sa ovim vanrednim događajem, sa ciljem da se u svakom trenutku poštuju sve mere bezbednosti.