Реконструисан путни прелаз код Кнића, постављени гумени панели за тешка друмска возила

Радови на уређењу путног прелаза код Кнића трајали су од 27. септембра до 4. октобра 2022. године. Поред нових гумених панела, комплетно су замењене шине, прагови и остала колосечна конструкција, чиме је свим учесницима у саобраћају на веома фреквентној деоници обезбеђена максимална сигурност.

Овај путни прелаз налази се на изузетно прометној саобраћајници између Мрчајевца и Равног Гаја, која повезује Чачак и Крагујевац. Путни правац је изузетно значајан, јер представља одличну везу између Прељине на западу и Појата на истоку, којом се повезују два аутопута.

Управо због тога путни прелаз је врло оптерећен камионима, па је „Инфраструктура железнице Србије“ поставила најсавременији тип гумених панела намењен управо оваквим возилима.

Улога оваквих панела је да са једне стране омогући што угоднији и тиши прелазак преко пруге, а са друге стране да омогући једноставан ремонт пруге. Систем панела који је уграђен на путном прелазу код Кнића, састоји се од гуменог универзалног елемента који се монтира између шина са њихове спољне стране, једне металне поднице у две варијанте и прибора.

Овакви панели се постављају на најоптерећенијим путним прелазима. Колико је велико оптерећења теретним друмским саобраћајем код Кнића најбоље потврђује податак да је прелаз реконструисан 2016. године, те да су због изузетне фреквенције тешких возила радови поново изведени пре нешто више од годину дана, а да се сада ради реконструкција која треба да омогући на дужи рок безбедно одвијање саобраћаја. Дренажом на простору путног прелаза биће отклоњен и вишегодишњи проблем атмосферских вода које су се сливале на укрштање пруге и пута.     

Током извођења радова на путном прелазу периодично је био обустављен железнички саобраћај на овој релацији, док је за саобраћај био затворен пут Равни Гај – Кнић, а друмски превоз одвијао се алтернативним превозним путем Гружа – Кнић, преко Грабовца.

Posted in Вести.