Сутра почиње овогодишња туристичка сезона на „Шарганској осмици“

На свечаној промоцији Мокре Горе –  „Најбољег туристичког села света 2021.“, која је одржана у суботу, 26. марта, на штанду Туристичке организације регије Западне Србије и Туристичке организације Ужица, Младеновић је најавио да ће у наредних седам месеци музејско – туристичком пругом уског колосека Мокра Гора – Шарган Витаси свакодневно бити по два поласка воза „Носталгија“.

-Музејско туристички воз „Носталгија“ свакодневно ће до 31. октобра ове године пругом уског колосека полазити из станице Мокра Гора у 10.30 и у 13.30 сати, док су поласци из станице Шарган Витаси у 11.27 и у 14.27 сати, – најавио је Младеновић.

Поред тога, у периоду од 15. јуна до 31. августа редовно ће саобраћати и трећи пар возова, са поласком из станице Мокра Гора у 16.10 сати, а из станице Шарган Витаси у 17.07 сати, док ће током осталог периода туристичке сезоне саобраћати факултативно, у складу са потребама путника.

Такође, у складу са интересовањем туриста, током читаве овогодишње сезоне факултативно, односно по потреби, у саобраћај ће бити увођени и возови  са поласком из Мокре Горе у 8.00 сати, а из Шарган Витаса у 08.57 сати.

Мокра Гора, са музејско-туристичком пругом уског колосека и комплексом „Шарганска осмица“ проглашена је децембра прошле године за најбоиље туристичко село у свету, на заседању Генералне скупштине Светске туристичке организације Уједињених нација.

Музејско-туристички комплекс „Шарганска осмица“ организациони је део железничке компаније „Инфраструктура железнице Србије“.

„Шарганска осмица“ је једна од најатрактивнијих туристичко – музејских железница у Европи и сматра се као јединствено градитељско ремек дело у свету међу пругама узаног колосека.

Пруга уског колосека између станица Мокра Гора и Шарган Витаси  у облику броја 8, ширине 760 милиметара, пролази најлепшим планинским пределима Мокре Горе са 5 мостова и 22 тунела. На укупној дужини пруге од петнаест и по километара, на релацији Мокра Гора – Шарган Витаси, прелази се висинска разлика од 300 метара.  

Posted in Вести.