Мокра Гора, са „Шарганском осмицом“, проглашена за најбоље туристичко село на свету

Мокра Гора је изабрана међу више од 170 апликација из 75 земаља света, што је јасна демонстрација њених изузетних вредности.

Ово светски значајно признање ће допринети да туризам постане покретач руралног развоја и благостања, унапређењем улоге туризма у вредновању и очувању мокрогорске руралне заједнице заједно са очувањем природних, културних вредности и разноликости.

Ово признање је врхунски успех села Мокра гора, Туристиче организације Ужице, града Ужица, и Републике Србије, али свакако и “Инфраструктуре железнице Србије”, у чијем саставу послује музејско-туристички комплекс “Шарганска осмица”, по коме је, поред осталог,  најбоље туристичко село у свету познато и препознатљиво.

– Мокра Гора у Србији је са разлогом понела ову титулу и проглашена за једно од најбољих туристичких села 2021. године у свету. Светска туристичка организација препознала је Мокру Гору као изузетан пример руралне дестинације са огромним потенцијалом за унапређење сеоског туризма. Мокра Гора је туристичко село које негује културу и чува традицију, слави разноликост, пружа могућности за развој одрживог туризма и чува биодиверзитет – рекла је Матић.

Она је додала да је Мокра Гора село које је дочекало свој “нови живот” у 21. веку и да захваљујући јединственој Шарганској осмици, као и граду Мећавник – Дрвенград, представља туристичку атракцију у Западној Србији коју годишње посети велики број туриста из земље и света.

Матић је истакла да Република Србија остварује одличну сарадњу са Светском туристичком организацијом Уједињених нација, која се огледа у активном учешћу у раду њених тела, као и програмима и пројектима Организације и захвалила се свима који су гласали за Србију и Мокру Гору.

Светска туристичка организација Уједињених нација представља најважније глобално тело за међународни туризам, а заседање Генералне скупштине ове организације била је прилика да се окупе сви важни представници земаља из целог света како би разговарали о постојећем стању и могућностима унапређења туризма.

Posted in Вести.