У железничкој станици Мала Крсна пуштен у рад електрорелејни сигнално-сигурносни уређај, на прузи Јајинци – Мала Крсна, на међународном железничком Коридору 10

Реконструкцијом сигнално-сигурносног уређаја обухваћени су светлосни заштитни, улазни и излазни сигнали, затим допунски сигнали и маневарски сигнали за заштиту колосечног пута у Малој Крсни, на прузи Београд Центар – Јајинци – Мала Крсна – Велика Плана.

Поред тога, аутоматским уређајима обезбеђена су и четири путна прелаза на ширем станичном простору, и то на деоницама Радинац – Мала Крсна, Мала Крсна – Пожаревац, Колари – Осипаоница и на блоку 2 у станици Мала Крсна.

На простору железничке станице Мала Крсна уграђене су и 24 нове скретнице. У склопу електрорелејног сигнално-сигурносног уређаја, уграђени су и бројачи осовина, којима се контролише заузетост одсека.

Реконструкција железничке инфраструктуре у станици Мала Крсна, која је завршена (ЛОТ 2) део је пројекта модернизације пруге Јајинци – Мала Крсна (ЛОТ 1). Укупна вредност посла износи око 39,2 милиона евра, од чега је за реконструкцију железничке инфраструктуре у станици Мала Крсна издвојено 8,9 милиона евра. Финансирање је обезбеђено из кредитних средстава Европске банке за обнову и развој.

На овај начин реконструкција пруге Јајинци – Мала Крсна улази у завршну фазу, јер је до сада завршено око 94 одсто уговорених радова на реконструкцији пруге Јајинци – Мала Крсна.

Радовима на деоници Јајинци – Мала Крсна обухваћена је реконструкција укупно 68,8 километара колосека, грађевинске инфраструктуре и електротехничких постројења, од чега је дужина саме деонице 59 километара, а станичних колосека 9,8 километара. Реконструкцијом ове пруге обухваћена је замена шина, прагова и контактне мреже. Реконструкцијом пруге Јајинци – Мала Крсна брзина возова биће подигнута на пројектовани ниво до 120 км/сат. Због лошег стања железничке инфраструктуре на овој деоници Коридора 10 путнички саобраћај две године пре почетка радова био је обустављен, а возови су саобраћали између Београда и Велике Плане само преко Младеновца. Док су саобраћали, брзина возова на већем делу ове пруге  на Коридору 10 била је око 50 км/сат, а између Јајинаца и Мале Крсне путовали су и до 90 минута по реду вожње.

Posted in Вести.