Новоизграђена контактна мрежа на брзој прузи Стара Пазова – Нови Сад од 17. септембра под високим напоном

Радови на изградњи пруге за велике брзине улазе у завршну фазу, па ће у оквиру тих активности новоизграђена постројења контактне мреже између Старе Пазове и Новог Сада бити стављена под високи напон. Наиме, на овој деоници брзе пруге почињу прегледи контактне мреже, због чега ће она бити стављена под високи напон, како би се обавила сва потребна испитивања и тестирања новоизграђених постројења.

Новоизграђена контактна мрежа између Старе Пазове и Новог Сада биће стављена под напон од 25 хиљада волти, који је изузетно је опасан по људски живот. Због изузетно високог напона у контактној мрежи, несрећа може да се догоди уколико особа не само додирне контактну мрежу изнад пруге, већ и ако јој се приближи на неколико метара и на тај начин уђе у струјно коло.

Строго је забрањено било какво неовлашћено кретање у зони градилишта, а након стављања под високи напон контактне мреже изнад пруге за велике брзине Стара Пазова – Нови Сад, непоштовање прописа може директно да угрози људске животе.

Током досадашњег извођења радова на изградњи пруге за велике брзине на овој деоници контактна мрежа није била под напоном. Због тога упозоравамо и апелујемо да се нико неовлашћено не креће у зони градилишта пруге за велике брзине, јер на тај начин директно угрожава свој живот.

Изградња пруге за велике брзине до 200 километара на сат између Београда и Будимпеште највећи је и најзначајнији инвестициони и инфраструктурни пројекат у овом делу Европе.

Подсећамо да је последње шинско поље на деоници пруге за велике брзине Стара Пазова – Нови Сад руска компанија РЖД Интернешнл положила 24. августа ове године, на вијадукту брзе пруге у Чортановцима. На овај начин обезбеђена је континуирана железничка веза до Београд Центра. Проценат физичке реализације на изградњи отворене пруге за велике брзине између Старе Пазове и Новог Сада тренутно  је око 90 одсто.

Објављено у Вести