Кренуо “Connecting Europe Express“ – воз који повезује Европу, у Београду 12. септембра

На путовању дугом око 20 хиљада километара, овај воз ће проћи кроз 26 земаља и обићи преко сто европских градова, међу којима се налази и Београд.

“Connecting Europe Express” ће у Београд стићи 12. септембра из Хрватске преко Шида, а путовање ће наставити дан касније из железничке станице Београд Центар преко Прешева и Табановаца ка Северној Македонији и Грчкој.

Овај пројекат реализује Заједница европских железница и инфраструктурних компанија (ЦЕР), а активну улогу у реализацији има и „Инфраструктура железнице Србије“, на основу Споразума о пружању подршке овом пројекту, који је потписао генерални директор Небојша Шурлан.

Током 36-одневног путовања европским пругама планиране су бројне манифестације дуж трасе овог воза, како би сед указаало на све предности железничког транспорта. Манифестација је организована са циљем промоције железничког саобраћаја  као одрживог вида транспорта и представљања железничких услуга већем броју грађана и најширој јавности. На тај начин железнички саобраћај представља се као трансевропска услуга мобилности, са циљем да се прикажу снага и потенцијал железнице за повезивање европских земаља, као и компаративне предности овог саобраћајног система, посебно када је реч о екологији и заштити животне средине. Такође, овај европски пројекат треба да истакне значај изградње и развоја железничке инфраструктуре, као и допринос железнице стварању нових радних места, територијалној и социјалној повезаности и паметном, дигиталном и одрживом систему мобилности.

Специјални воз ће симболично повезати португалско, словеначко и француско председавање ЕУ, будући да је кренуо из Лисабона, проћи ће и кроз Љубљану, а завршити путовање у Паризу.

Португалија је председавала ЕУ у првој половини ове године, Словенија председава сада, док ће Француска преузети председавање у првој половини 2022.

Овај пројекат у потпуности је у складу са Зеленим планом Европске Уније, као и са Зеленом агендом за Западни Балкан, чији је заједнички циљ борба против климатских промена и загађења, као и развој енергије, саобраћаја и циркуларне економије.

„Железница је обликовала нашу богату, заједничку историју. Али, железница је и европска будућност, наш пут ка ублажавању климатских промена и подстицању економског опоравка од пандемије, јер градимо транспортно неутрални сектор, – рекла је европска комесарка за саобраћај Адина Валеан.

Током свог путовања, “Connecting Europe Express” проћи ће кроз Шпанију,  јужну Француску, Италију, а затим наставити пут кроз Аустрију, Словачку,  Мађарску и Хрватску. Из Хрватске стиже у Србију, са затим наставља путовање кроз Северну Македонију и Грчку. Даље ће преко Карпата наставити пут ка североистоку Европе, балтичким земљама и Скандинавији, а затим поново ка југу преко Немачке, Чешке,  Словеније и земаља Бенелукса, да би путовање завршио 7. октобра у Паризу. #ConnectingEurope Express #ConnectingEuropeExpress

Posted in Вести.