Реконструисана железничка станица у Руми


Реконструкцијом железничке станице у Руми путницима и корисницима биће пружена најквалитетнија и ефикаснија услуга и створени услови за знатно боље и пријатније путовање него деценијама уназад, а нови сјај овог објекта допринеће лепшем, бољем и функционалнијем изгледу железнице у Србији.


Железничка станица у Руми, наиме, комплетно није реконструисана најмање тридесет година, а делови олука нису мењани још од 1912. године.


Кроз железничку станицу у Руми дневно данас пролази 26 путничких возова, који саобраћају на релацијама Батајница – Шид и Брасина – Шабац – Рума. По први пут по важећем реду вожње у саобраћај је уведен и директан путнички воз између Зворника и Београда, који пролази кроз Руму. У робном саобраћају дневно кроз станицу Рума пролази и четрдесетак теретних железничких композиција.


Први воз у Руму стигао је из Инђије децембра 1883. године, на прузи Земун – Нови Сад. Овај град убрзо је добио још једну пругу нормалног колосека, изграђену за потребе експлоатације рудника, која је Руму повезивала са Врдником. Железничка станица изграђена је почетком двадесетог века, када је у саобраћај пуштена и нова пруга нормалног колосека Рума – Кленак. Изграђена уз пругу, на око два километра јужно од насеља, саграђена је типска, али за то доба модерна железничка станица у Руми.


Железничка станица у Руми трећи је станични објекта који је у Срему реконструисала „Инфраструктура железнице Србије“ у претходних годину и по дана. Прошле године и комплетну обнову станице Сремска Митровица било је уложено око 33 милиона динара, а почетком 2019. године саниран је и кров у железничкој станици Шид, у вредности од око два и по милиона динара. Уз то, још три сремске станице, у Инђији, Старој Пазови и Новој Пазови, биће реконструисане у оквиру изградње пруге за велике брзине.


Када се томе дода да је у плановима и модернизација пруге Стара Пазова – Шид, а да је деоница Рума – Голубинци пре пет година била једна од првих пруга реконструисаних из руског кредита, јасно је да железница у овом делу Србије из дана у дан добија нови, лепши, савременији и функционалнији изглед.

Објављено у Вести