Поводом годишњице трагедије у Доњем Међурову, апел свима да поштују саобраћајне прописе

Годишњица несреће на путном прелазу у Доњем Међурову, у којој је живот  изгубило осам особа, повод је да још једном упутимо апел свим учесницима у саобраћају да поштују прописе и саобраћајну сигнализацију и одговорно се понашају, како би се избегле овакве трагедије и сачували људски животи.

Жалост породица које су у овој несрећи изгубиле своје најдраже свакако је неизмерна и годину дана након тога саучествујемо у њиховом болу. Судски поступак траје и биће утврђена одговорност за ову несрећу.

Међутим, и даље смо свакодневно сведоци да возачи друмских возила не поштују сигнализацију на путним прелазима, на друштвеним мрежама ових дана видели су се снимци  управо из Ниша аутобуса како заобилази спуштене бранике, а неодговорном вожњом друмска возила поломе око четири хиљаде рампи широм Србије. На путним прелазима без браника за несреће су готово искључиво одговорни возачи друмских возила, који нису поштовали вертикалну друмску сигнализацију.

Влада Републике Србије и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре дају велики допринос повећању безбедности на путним прелазима и издвајају значајна средства како би се она унапредила и подигла на виши ниво, јер ништа није вредније од људских живота.

„Инфраструктура железнице Србије“ у претходне две године учинила је више на повећању безбедности на путним прелазима, него деценијама пре тога. Аутоматизовали смо и поставили рампе на 22 путна прелаза, видео надзор на 44 путних прелаза, рефлекторско осветљење постављено је на 35 путних прелаза, нова вертикална друмска сигнализација и вибро траке за успоравање друмских возила по први пут постављени су на 20 путних прелаза, а соларни маркери на пет путних прелаза. У повећање безбедности на путним прелазима уложено је око 300 милиона динара. Активности ћемо наставити и у наредној години. Захваљујући средствима од 13 милиона долара од Светске банке и пет милиона евра од Европске банке за обнову и развој, наставићемо да унапређујемо ниво безбедности на путним прелазима. Највиши ниво безбедности представља денивелација путних прелаза, што ће бити остварено приликом изградње пруге за велике брзине.

Све ово што смо урадили, допринело је да у 2019. години постигнемо у овом веку највиши ниво безбедности на путним прелазима по броју настрадалих. Међутим, чињеница да су и ове године две особе настрадале на путним прелазима указује да је неопходно још више рада на свим нивоима, како би се спречиле несреће и сачували људски животи.

Али никакве рампе, инвестиције или савремена сигнализација не могу спречити несреће на путним прелазима, ако се прописи не поштују и ако се учесници у саобраћају не понашају одговорно. Само тако овакве трагедије се више неће догађати и људски животи неће бити изгубљени.

Још једном саучешће породицама настрадалих и да се овакве трагедије више никада и нигде не догоде.

Posted in Вести.