Одржана 64. Генерална скупштина CER

64. Генeрална скупштина CER (Заједница европских железница и инфраструктурних компанија) одржана је 23. септембра, у Гдањску, дан уочи отварања Међународног железничког сајма ТRАКО.

Састанак, на коме је изабрана нова управа CER,  чији мандат започиње 1. јануара 2020. године, одржан је у форми два панела; панел дискусија о ERTMS и панел дискусија о сајбер безбедности у железничком саобраћају.

Скупштина је потврдила избор Crister-a Fritzson-a (ASTOC) за председавајућег CER, док су  Andreas Matthä (ÖBB), Oliver Wolff (VDV), Marc Wengler (CFL) и Erik Laidvee (EVRизабрани за потпредседнике. За чланове Управног одбора CER изабрани су  Isaías Táboas Suárez (RENFE), Sophie Dutordoir (SNCB), Richard Lutz (DB), Krzysztof Mamiński (PKP), Gianfranco Battisti (FSI), Andreas Meyer (SBB), Geert Pauwels (Lineas), Guillaume Pepy (SNCF), Roger van Boxtel (NS) и Robert Homolya (MÁV). Усвојен је поступак за избор новог извршног директора, пошто мандат Libora Lochmana истиче у децембру 2020. године. Такође је усвојен буџет организације за 2020. годину, уз напомену да ће чланарине остати непромењене.

 Генерална скупштина је затим одобрила мандат CER-у да у области социјалног дијалога преговара са европским партнерима. Наиме, европске институције су доделиле мандат CER-у и ЕTFу (Европска федерација транспортних радника), да према усвојеном акционом плану, утврде конкретне мере за унапређење положаја жена на железници. Захваљујући повереном мандату, CER је прикупио информације међу својим чланицама (у чему је активно учествовала и „Инфраструктура железнице Србије“), након чега је сачињен нацрт предлога са осам области у којима је неопходно спровести додатне мере у циљу побољшања положаја жена у железничком сектору, на европском нивоу. 

На скупштини су такође имали прилике да се упознају са новим програмом Хоризонт Европе (2021-2027), следбенику текућег седмогодишњег програма ХОРИЗОНТ 2020 (2014-2020), који ће са буџетом од 100 милијарди евра, бити највећи и најопсежнији програм ЕУ за истраживање и иновације. Такође, у оквиру Хоризонта Европе, европски железнички сектор који предводе произвођачи и железничка оперативна заједница, тренутно се расправља како обликовати наредну генерацију заједничког предузећа Shift2Rail, па је Генерална скупштина позвала чланство да размотри своје учешће, односно допринос  у новој генерацији Shift2Rail.

Следећа генерална скупштина одржаће се 19. фебруара 2020. године, у Бриселу.

 

Извор: CER

Објављено у Међународна сарадња и означено .