Почела реконструкција пруге Суботица – Сента

„Инфраструктура железнице Србије“ у железничкој станици Суботица данас, 1. априла почела je реконструкцију регионалне, једноколосечне, неелектрифициране пруге Суботица – Сента, у дужини од 38,5 километара. Радови ће трајати 270 дана и планирано је да буду завршени до краја 2019. године.

 

           

Пруга Суботица – Сента изграђена је 1889. године, а последњи пут ремонтована је двадесетих  година прошлог века, што значи да њена реконструкција није рађена скоро пуних сто година.  Због тога је данас стање железничке инфраструктуре на овој прузи веома лоше, а брзина возова је свега 10-30 километара на сат, а носивост пруге је само 16 тона/осовини.

           

Пруга Суботица – Сента биће реконструисана половним материјалом придобијеним са магистралних пруга, као и новим материјалима, а радовима је, поред осталог, предвиђена комплетна замена шина, прагова и туцаника на овој деоници. По завршетку радова, брзина возова биће повећана на 80 км/сат, а носивост пруге на 22,5 тона/осовини. Процењена вредност радова износи око две и по милијарде динара.

             

           

Објављено у Вести