Међународна борба против тероризма на железници

Радна групa за борбу против тероризма и екстремиста одржала је састанак  28. и 29. марта у Берлину. Ова Радна група је једна од кључних у оквиру Mеђународне организације за железничку безбедност (COLPOFER), чији је „Инфраструктура железнице Србије“ активан члан.

На овом скупу било је речи о инсајдерским претњама, разним врстама радикализације међу запосленима, програму подизања нивоа свести, као и процесима упозоравања.

Главни састанак је одржан у форми Округлог стола о новинама у сегменту безбедности. Чланови радне групе одржали су презентације о нивоу претњи у њиховим државама, као и о сумњивим предметима, претњама бомбама и инцидентима у вези са тероризмом на општем и железничком нивоу.

На састанцима су обрађене и теме везане за политику безбедности путовања, тероризам и планирање, као и процедуре за хитне случајеве. Направљен је и осврт на нападе у Стразбуру и Утрехту, како би се извукле поуке из ових терористичких напада и инцидената.

Инфраструктура железнице Србије добила је похвале због исказаног интересовања за ове теме, као и за активно учествовање на састанку. Посебно је наглашен значај мера које је Центар за безбедност Инфраструктуре железнице Србије предузео по питању ситуације са мигрантима.

Немачка железничка полиција одржала је показну вежбу за учеснике овог скупа  на једној од станица подземне железнице, а након тога је организована и посета Оперативном центру.

У име „Инфраструктуре Железнице Србије“ на састанку су учествовали: Бранислав Ловрић, директор Центра за безбедност и Зорана Бањанин из Центра за међународне послове.

.

Објављено у Међународна сарадња и означено .