Почела реконструкција пруге Крагујевац – Лапово

Инфраструктура железницe Србије“ у четвртак, 7. марта 2019. године, у железничкој станици Крагујевац започела је реконструкцију пруге Крагујевац – Лапово, у дужини од 31 километар, а након тога радиће и деоницу од Крагујевца до Краљева.

Планирано је да радови на прузи Крагујевац – Лапово буду завршени у новембру 2019. године, а  да комплетна деоница од Краљева до Лапова буде завршена до септембра 2020. године.

                                                        

Вредност радова на деоници Крагујевац – Лапово износиће нешто више од милијарду динара.

„Инфраструктура железнице Србије“ реконструкцију ове пруге финансираће сопственим средствима и на тај начин наставити прошле године започет пројекат обнове регионалних пруга у Србији.

Биће ово прва реконструкција пруге Крагујевац – Лапово, након скоро пола века. Због вишедеценијских неулагања у ову пругу, брзина возова сада је свега 40 километара на сат, а на већем броју деоница брзине су смањене на 10 – 30 километара на сат.

Када реконструкција пруге буде завршена, возови ће саобраћати пројектованом брзином између 70 и 100 километара на сат.

Пруга од Лапова до Крагујевца изграђена је 1887. године, а од Крагујевца до Краљева 1929. године. Нoве шине на овој прузи постављене су између 1962. и 1964. године, а последњи пут реконструкција ове пруге урађена је од 1968. до 1970. године, када је она оспособљена за пројектоване брзине између 60 и 100 км/сат. Железничка станица Крагујевац, примера ради, обновљена је пре пуних четрдесет година.

Са пругом Лапово – Краљево повезани су индустријским колосецима значајни привредни капацитети, тако на пример у Крагујевцу – ФЦА фабрика аутомобила, Енергетика, ТРЗ Крагујевац, са Баточином – Теко Мининг каменолом, са Краљевом- Магнохром, ФВК, Стилимпекс, а са станицама Губеревац и Витановац објекти Војске Србије.

Пруга Лапово – Краљево једна је од шест регионалних пруга, укупне дужине 318 километара, које ће „Инфраструктура железница Србије“ обновити у 2019. години. „Инфраструктура железнице Србије“ направила је трогодишњи план ревитализације свих регионалних пруга у земљи, који је почео да се реализује прошле године обновом око 280 километара пруга.

                                                                             

Објављено у Вести