Интензивирање радова на реконструкцији пруге Ниш – Зајечар

 Радови на реконструкцији пруге Ниш – Зајечар одвијају се у складу са предвиђеном динамиком и наредних дана биће интензивирани.

„Инфраструктура железнице Србије“ је у протеклих месец дана сопственим кадровима и механизацијом завршила први део посла на ремонту пруге и радови ће бити интензивирани од понедељка 1. априла, након што извођач радова буде уведен у посао.

„Инфраструктура железнице Србије“ је након спроведеног јавног тендера, потписала уговор о извођењу радова са конзорцијумом фирми, који чине Привредно друштво за грађење, ремонт и одржавање пруга ЗГОП Нови Сад и Саобраћајни институт ЦИП.

Као што смо приликом почетка реконструкције ове пруге упознали јавност и представнике медија, пруга Ниш – Зајечар карактеристична је и по томе што је једна од ретких у Европи са радијусима кривина од 240-250 метара, а има их преко 60. Том приликом најавили смо да ће у склопу реконструкције пруге бити неопходно да се велики део ових кривина препројектује како би се радијуси кривина повећали на најмање 300 метара, како би након тога могло да се приступи радовима на повећању радијуса кривина.

У току су активности на препројектовању полупречника кривина на овој прузи. До сада је реконструисан део пруге од скретнице број 4 у Матејевцу до прве кривине пречника 240 метара, односно 840 метара пруге и том приликом су уграђене нове шине, нови бетонски прагови и нови туцаник.

Истовремено са активностима на промени радијуса кривина, почеће и радови на санацији 36 тунела укупне дужине око 23,2 километара.

Дакле, радови на реконструкцији пруге Ниш – Зајечар се не обустављају, него значајно интензивирају са почетком грађевинске сезоне.

Објављено у Вести