Ове године у акцији “Правилно је безбедно” о безбедности на путним прелазима учествовало осам хиљада ученика, из 56 основних школа и 28 општина и градова

У едукативној, друштвено одговорној акцији „Правилно је безбедно“, коју је „Инфраструктура железница Србије“ у претходна два месеца организовала у основним школама широм Србије, учествовало је око осам хиљада ученика млађих разреда.

Едукативна предавања и интерактивне мултимедијалне презентације о безбедности на путним прелазима и у близини пруге одржане су у 56 основних школа и 28 општина и градова широм Србије.

Овогодишња акција „Правилно је безбедно“ започела је 14. марта  и након двомесечне интензивне кампање завршена је за ову школску годину,  а биће континуирано настављена и након распуста, од септембра.

Инфраструктура железнице Србије“ као друштвено одговорна компанија организовала је акцију „Правилно је безбедно“ са циљем повећања безбедности и превенције несрећа на путним прелазима и у близини пруге, посебно када је реч о најмлађим учесницима у саобраћају.

Циљ акције „Правилно је безбедно“ је да се деца кроз интерактивну комуникацију упознају са основним правилима безбедног и правилног понашања на путним прелазима и у близини железничке инфраструктуре.

У реализацији акције „Правилно је безбедно“ остварена је изузетна сарадња са свим основним школама у којима је „Инфраструктура железница Србије“ одржала предавања, а за овакав вид превенције у саобраћају добијене су похвале и пуна подршка. Руководство и особље свих школа имали су и бројне иницијативе, конкретна питања и предлоге како да се безбедност на путним прелазима у њиховом граду унапреди.

Такође, приликом састанака са представницима локалних самоуправа, покренуте су врло кконкретне теме унапређења безбедности на појединим путним прелазима, а читаву акцију „Инфраструктуре железнице Србије“ пратили су и медији.

Све теме које су током акције „Правилно је безбедно“ покренуте, биће анализиране, како би се максимално повећала безбедност на путним прелазима.

Акција је организована у градовима дуж нишке пруге, као што су Мала Крсна,  Кусадак, Смедеревска Паланка, Велика Плана и Лапово, као и дуж барске пруге, у  Лазаревцу, Лајковцу, Ваљеву, Косјерићу, Пожеги и Ужицу.

Захваљујући изузетној сарадњи са локалном самоуправом у Суботици, предавања су одржана у чак девет школа у овом граду. Едукативни тим „Инфраструктуре железница Србије“ обишао је и Руму, Сремску Митровицу, Лаћарак, Панчево, Смедерево, Пожаревац, Шабац, Гучу, Лучане, Деспотовац, Апатин, Оџаке и Каравуково.

Акција је организована у оним местима где је фреквенција железничког саобраћаја највећа, као и тамо где су се до сада догађале несреће на путним прелазима.

Посебно пажња посвећена је и оним деловима Србије у којима ће након модернизације бити значајно повећана брзина возова или након више година ревитализована пруга и поново успостављен путнички железнички саобраћај.

Тако су предавања одржана и у основним школама у београдској општини Раковица, непосредно пре завршетка радова на модернизацији пруге Топчидер-Раковица-Ресник, затим у Чортановцима, где су у току велики радови на изградњи вијадукта и тунела на траси пруге за велике брзине, као и у Инђији, где су започели радови на модернизацији отворене пруге Стара Пазова – Нови Сад.

„Инфраструктура железнице Србије“ акцију организује у оквиру међународне железничке организације ILKAD, која се бави медијском и едукативном превенцијом несрећа на путним прелазима, а под покровитељством Међународне железничке уније.

Наиме, сва истраживања и статистички подаци из Србије, као и из држава са најразвијенијом железницом, недвосмислено показују да је овај вид едукације најмлађих прави начин за разумевање потенцијалних опасности на путним прелазима и безбедније функционисање железничког, али и друмског саобраћаја.

Posted in Вести, Опрез! Изабери живот! and tagged .