“Инфраструктура железнице Србије” први пут после четири деценије набавља мерна кола, за потребе мерења геометрије колосека

Инфраструктура железница Србије“ и руска компанија „ТВЕМА“ потписали су данас, 28. децембра у Београду, уговор о набавци мерних кола за потребе мерења геометрије колосека и технички надзор над српским пругама.

Уговор су потписали генерални директор „Инфраструктуре железнице Србије“ др Мирољуб Јевтић и заменик директора руске компаније „ТВЕМА“ Максим Тарабрин.

Вредност уговора је 2 милиона 224 хиљаде евра, а средства зу обезбеђена из кредита Европске банке за обнову и развој. Рок за испоруку мерних кола је шеснаест месеци.

Реч је о шинском возилу, које снима и прати све техничке параметре железничког колосека, да би се на основу добијених информација констатовало стање пруге, пројектовале брзине и утврдили сви други елементи од значаја за грађевинско одржавање инфраструктуре.

Мерна кола која производи руска компанија „Твема“ дуга су 18 метара и поседују два система за мерење, а поред тога имају могућност уградње и до 15 додатних функција попут контроле контакт водова, стања шина и подлоге, евентуалних напрслина и оштећења. Компанија „Твема“ своју опрему извози у 38 земаља широм света. 

 

„Инфраструктура железнице Србије“ до сада је имала само једна мерна кола, набављена пре скоро четири деценије, која због квара тренутно нису у употреби.

Осим нових мерних кола, из кредита Европске банке за обнову и развој биће набављено још и пет подбијачица, неопходних за одржавање пруге, као и пет дрезина неопходних за одржавање контактне мреже, а процедуре за набавку ових машина су у току.

 

Posted in Вести.