Oдржан састанак CER Радне групе директора за људске ресурсе

Састанак CER Радне групе директора за људске ресурсе одржан је 9. новембра у Бриселу. На састанку је било речи о интензивирању активности у погледу развоја социјалног дијалога на железници, као и о правним нормама Европске уније за заштиту радника. Правне норме у овој области су обједињене у оквиру такозваног Европског стуба за социјална права.

Oдржан састанак CER Радне групе директора за људске ресурсе

Подсећања радијош 2015. године, председник Европске комисије Жан Клод Јункер истакао је да ће његов циљ бити успостављање Европског стуба за социјална права, који представља скуп правних норми за заштиту радника и унапређење њиховог положаја. На основу тих норми, социјални партнери попут ЕТF-а и CER-а имаће водећу улогу у унапређењу ове области. Успостављање овог Стуба је уједно одговор на економску кризу и све промене које су тиме изазване у погледу запошљавања и уопште положаја радника.

Посебан део састанка био је посвећен пројектима који се тичу унапређења положаја радника у железничком сектору, које спроводе Заједница европских железница и инфраструктурних компанија (CER) и Европска федерација транспортних радника (ЕTF). Реч је о пројектима за унапређење положаја и заштиту мобилних радника, као и за унапређење положаја жена на железници.

На састанку је било речи и о кампањи о здрављу на раду, коју спроводи Агенција ЕУ за здравље и безбедност на радном месту (EU-OSHA). CER је један од учесника ове кампање. Преко Радне групе директора за људске ресурсе, чланице CER-а биће упознате са циљевима кампање, као и са активностима које се у овој области могу спровести на националном нивоу.

Више информација о овој кампањи можете пронаћи на сајту https://www.healthy-workplaces.eu/

Извор: CER Monitor, Одељење за међународну сарадњу

Posted in Међународна сарадња and tagged .