Почео ремонт пруге Пожаревац – Мајданпек

„Инфраструктура железнице Србије“ почела је 21. маја ремонт пруге Пожаревац – Мајданпек, у дужини од 90 километара.

Радови су започели у железничкој станици Пожаревац, а њиховом почетку присуствовао је и генерални директор „Инфраструктуре железнице Србије“ Мирољуб Јевтић, са сарадницима.

Рок за завршетак радова је 180 дана.

„Инфраструктура железнице Србије“ ремонт ће изводити у сопственој режији, тј. сопственом механизацијом и кадровима, у оквиру текућег одржавања пруге.

Радовима ће бити обухваћени замена шина, прагова и туцаника, замена колосечне решетке, машинско решетање и регулисање колосека.

При ремонту пруге максимално ће се користити материјали придобијени приликом ремонта пруге са коридора. За материјал који недостаје „Инфраструктура железница Србије“ средства ће обезбедити продајом старог гвожђа, што у претходне четири године ни једном није учињено.

Када би овај посао капиталног ремонта 90 километара пруге између Пожаревца и Мајданпека радили извођачи радова ван железнице, то би „Инфраструктуру железнице Србије“ коштало многоструко више.

Пруга Пожаревац – Мајданпек данас је у изузетно лошем стању. Пруга је једноколосечна и изграђена 1938. године. До данас су на овој прузи ремонтоване само поједине њене деонице, у укупној дужини од око 40 километара и то још 1991. године. Због тога је на педесет километара ове пруге брзина возова данас само од 10 до 20 километара на сат, а на преосталих 40 километара пруге свега 50 километара на сат.

Ефекти од овог ремонта пруге изузетно су велики. Време путовања возова са садашњих 4 сата биће скраћено на 75 минута, а оптерећење пруге биће повећано са садашњих 16 на 22,5 тона по осовини.

Ремонт пруге и повећање њеног осовинског оптерећења, од изузетног су значаја за привреду овог дела Србије. Наиме, за железнички правац Пожаревац – Мајданпек везани су значајни привредни системи, као што су: Лука Прахово, РТБ Бор, рудници Мајданпек, Каона и Костолац, Стиг и железара Смедерево. Пруга Пожаревац – Мајданпек повезује се са Коридором 10 у станици Мала Крсна, а тренутно роба из Прахова и Бора до Београда се отпрема преко Ниша.

Posted in Актуелни догађаји, Вести.