Upozorenje: Od 13. maja pod visokim naponom elektroenergetska postrojenja i kontaktna mreža na gradilištu pruge Jajinci – Mala Krsna

U sredu, 13.maja 2020. godine, biće pušten napon u elektroenergetskim postrojenjima i u kontaktnoj mreži na gradilištu pruge Jajinci – Mala Krsna, u okviru radova na modernizaciji ove deonice na železničkom Koridoru 10 kroz Srbiju.

Toga dana dalekovodi od 110 kilovolti, koji služe za napajanje nove elektrovučne podstanice Vodanj i postrojenja u njoj, biće stavljeni pod napon. Stabilna postrojenja električne vuče, odnosno kontaktna mreža biće u narednom periodu etapno stavljeni pod napon od 25 kilovolti i 50 herca.

Puštanju napona u elektroenergetskim postrojenjima prethodila je izgradnja nove elektrovučne podstanice u Vodnju, u okviru rekonstrukcije pruge Jajinci – Mala Krsna.

Projekat modernizacije pruge Jajinci – Mala Krsna obuhvata rekonstrukciju ukupno 68,8 kilometara koloseka i elektrotehničkih postrojenja, kao i zamenu šina, pragova i kontaktne mreže. Ukupna vrednost radova je 39,2 miliona evra, a finansiranje je obezbeđeno iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

                       

Rekonstrukcijom pruge Jajinci – Mala Krsna brzina vozova biće podignuta na projektovani nivo do 120 km/sat, sa dosadašnjih oko 50 kilometara na sat. Ovom prugom u proteklom periodu pre rekonstrukcije saobraćali su samo teretni vozovi. Zbog lošijeg stanja železničke infrastrukture putnički vozovi već dve godine pre početka radova nisu saobraćali ovom deonicom, već su između Beograda i Velike Plane išli pravcem preko Mladenovca.

Izvođači radova su francuska kompanija „Kolas“ i domaća „Energoprojekt“.

                                                 

Objavljeno u Vesti