U železničkoj stanici Beograd Centar počela izgradnja betonske konstrukcije na koti 105, iznad budućeg prvog i drugog koloseka

„Infrastruktura železnica Srbije“ započela je u ponedeljak, 11. maja 2020. godine, u železničkoj stanici Beograd Centar izgradnju konstrukcije, odnosno betonske ploče na koti 105, koja će se nalaziti iznad budućeg prvog i drugog staničnog koloseka  u Prokopu.

Radove izvodi beogradska kompanija „Elita-cop“, u zajedničkoj ponudi sa firmama „Koto“ iz Beograda i „KLM Inženjering TM“ iz Novog Sada. Rok za završetak radova je 450 kalendarskih dana, odnosno 9. avgust 2021. godine.

Vrednost radova iznosi oko 1,257 milijardi dinara, a obuhvaćeni su svi troškovi realizacije ovog posla, odnosno radne snage, materijala, mehanizacije, opreme i izvođenja građevinskih radova. Investitor projekta je „Infrastruktura železnice Srbije“.

                       

Na osnovu realizacije ovog ugovora u stanici Beograd Centar ukupno će biti  izgrađena, proširena i promenjena betonska konstrukcija površine od 35.743 kvadratnih metara. Novoizgrađena betonska konstrukcija u Prokopu nalaziće se iznad budućeg prvog i drugog staničnog koloseka, koji do sada još nisu izgrađeni.

Kada radovi na ovom objektu u Prokopu avgusta naredne godine budu završeni, „Infrastruktura železnice Srbije“ započeće izgradnju prvog i drugog koloseka u stanici Beograd Centar, svaki dužine oko petsto metara.

                       

Nova konstrukcija na koti 105 koja će se nalaziti iznad budućeg prvog i drugog staničnog koloseka, kao i ova dva koloseka, obuhvaćeni su projektom nove glavne prestoničke železničke stanice Beograd Centar u Prokopu.

Na ovaj način „Infrastruktura železnica Srbije“ nastavlja aktivnosti na daljoj izgradnji Beograd Centra, kako bi konačno nakon pune četiri decenije projekat izgradnje nove glavne železničke stanice u Prokopu bio završen i ogromna investicija u Beogradski železnički čvor bila zaokružena i u potpunosti aktivirana.

Završetak svih projektovanih radova u železničkoj stanici Beograd Centar u skladu je i sa izgradnjom pruge za velike brzine između Beograda i Budimpešte, čija prva deonica između srpske prestonice i Novog Sada prema najavama treba da bude završena u oktobru naredne godine.

                       

Objavljeno u Vesti