Hemijski voz za suzbijanje vegetacije na beogradskim prugama

Hemijski voz „Infrastrukture železnice Srbije“ u subotu, 16. maja 2020. godina u beogradskom železničkom čvoru nastavio je sa ovogodišnjom akcijom redovnog suzbijanja vegetacije duž pruga širom Srbije.

Rastinje je tokom današnjeg dana uništavano hemijskim vozom na prugama Resnik – Topčider – Rakovica – Beograd Ranžirna i Resnik – Ostružnica.

Hemijsko suzbijanje vegetacije duž srpskih pruga trajaće tokom maja i juna 2020. godine. Hemijski voz proći će duž gotovo svih pruga u Srbiji i uništavati rastinje sa obe strane pruge na udaljenosti do pet i po metara od koloseka.

                  

Obezbeđene su potrebne količine herbicida, a supstance kojima će se uklanjati rastinje duž pruga nisu opasne po zdravlje ljudi.

-„Infrastruktura železnice Srbije“ svake godine u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom iz Beograda i Novog Sada utvrđuje recepturu sa kojim će se herbicidima raditi, kao i količine herbicida koje su potrebne. Uništavanje vegetacija duž pruga izuzetno je značajno zbog bezbednosti železničkog saobraćaja, održavanje donjeg i gornjeg stroja pruge mnogo je lakše kada je rastinje kraj koloseka uništeno, a na ovaj način sprečava se i da koreni sistem biljaka ošteti železničku infrastrukturu, – objašnjava Marijan Ranđelović, šef voza za heimjsko uništavanje vegetacije.

                      

Hemijski voz ovogodišnju sezonu počeo je 8. maja i do sada je suzbijao vegetaciju na prugama od Subotice do Kelebije i Horgoša, kao i preko Sombora do Vrbasa, zatim od Sombora preko Bogojeva do Novog Sada, od Novog Sada preko Orlovata do Zrenjanina, od Zrenjanina preko Pančeva do Vršca i od Vršca do Rakovice i Resnika.

                      

Akcija se od nedelje, 17. maja do utorka, 19. maja, nastavlja suzbijanjem vegetacija na prugama Ostružnica – Šid i Šid – Ruma – Šabac – Brasina – Zvornik.

Saobraćaj Hemijskog voza biće prilagođavan vremenskim uslovima.

Tokom hemijskog tretiranja vegetacije duž pruge, pčelari bi trebalo da zaštite svoje košnice, koje se nalaze u zoni rada Hemijskog voza.

                   

Objavljeno u Vesti