Na gradilištima velikih infrastrukturnih projekata u Srbiji više od 1.500 radnika, u toku i radovi na srpskim prugama

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, rekla je danas da je na gradilištima najvećih projekata izgradnje železničke i putne infrastrukture u Srbiji danas angažovano ukupno 1.529 radnika i da se radovi odvijaju uz primenu svih mera koje su predviđene u cilju suzbijanja zarazne bolesti COVID-19.

“Broj radnika u skladu je sa fazom u kojoj se nalaze radovi, pa tako najveći broj radnika, ukupno 443, radi na izgradnji deonice brze pruge od Stare Pazove do Novog Sada. Na ovom gradilištu, gde radove izvode ruski RŽD, prisutne su i 293 jedinice mehanizacije. Na drugoj deonici brze pruge Beograd-Budimpešta, od Beograda do Stare Pazove, gde su izvođači kineske kompanije CCCC i “Čajna rejlvej internešenel”, radove danas izvode 362 radnika”, navodi Mihajlovićeva.

Na deonici železničkog Koridora 10, od Jajinaca do Male Krsne, radove danas izvodi ukupno 112 radnika, a izvođači su francuska kompanija “Kolas” i srpski “Energoprojekt”.

Pored toga, odvijaju se radovi i na rekonstrukciji regionalnih pruga u Srbiji, pa su radnici, između ostalog, i na deonicama Kumane – Banatsko Miloševo, Svilajnac – Despotovac, Subotica – Senta, kao i na drugim prugama čija je obnova u toku.

Mihajlovićeva ističe i da je na obilaznici oko Beograda, na deonici u izgradnji od Ostružnice do Bubanj potoka, zatim na gradilištima Moravskog koridora, odnosno auto-puta Pojate – Preljina i na deonici auto-puta „Miloš Veliki“ od Požege do Preljine, kao i na izgradnji deonice auto-puta Beograd – Sarajevo, od Sremske Rače do Kuzmina i rekonstrukciji državnog puta Novi Pazar – Tutin, ukupno danas radi 612 radnik, uz angažovanje 231 jedinice mehanizacije.

Potpredsednica srpske Vlade Zorana Mihajlovićev apeluje na sve izvođače da radove izvode uz poštovanje svih mera kojima se osiguravaju bezbednost i zaštita zdravlja radnika, kako na samom gradilištu, tako i u okviru kampova, gde je potrebna posebna predostrožnost u cilju suzbijanja prenošenja zaraze u vreme pandemije COVID-19.

Objavljeno u Vesti