Реализација железничких инфраструктурних пројеката и у условима ванредног стања

У ситуацији ванредног стања у Србији, које је проглашено 15. марта 2020. године због пандемије корона вируса, када се води свакодневна борба за очување људских живота и спречавање ширења заразне болести COVID 19, „Инфраструктура железнице Србије“ предузела је активности да се на железничким градилиштима широм земље одржи ниво активности на реализацији највећих и најзначајнијих инфраструктурних пројеката.

Читајте даље

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловићева: из нашег ресора 60 возила на располагању здравственом систему

На позив потпредседнице Владе Србије и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зоране Михајловић предузећа из сектора овог министарства уступила су 60 путничких и комби возила здравственом систему Србије.

„Инфраструктура железнице Србије“ на позив потпредседнице Владе Србије у складу са потребама и могућностима уступила је друмска возила здравственом систему Србије.

Читајте даље

Губици у транспорту због короне 120 милиона евра, процењује се 600 милиона евра до краја године

„У овом тренутку најважније је јавно здравље и да сачувамо грађане и земљу. Економских и финансијских последица ће бити и Влада Србије заједно са председником Александром Вучићем активно ради на програму економских мера како бисмо кроз све тешкоће прошли најоптималније“, изјавила је данас потпреседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић.

Она је истакла да у овом тренутку према проценама губици у транспорту износе око 120 милиона евра, и да не постоји транспортни систем који не трпи штете у време ове епидемије, било да говоримо о ваздушном, железничком, водном или друмском саобраћају.

Читајте даље

На градилиштима великих инфраструктурних пројеката у Србији више од 1.500 радника, у току и радови на српским пругама

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, рекла је данас да је на градилиштима највећих пројеката изградње железничке и путне инфраструктуре у Србији данас ангажовано укупно 1.529 радника и да се радови одвијају уз примену свих мера које су предвиђене у циљу сузбијања заразне болести COVID-19.

“Број радника у складу је са фазом у којој се налазе радови, па тако највећи број радника, укупно 443, ради на изградњи деонице брзе пруге од Старе Пазове до Новог Сада. На овом градилишту, где радове изводе руски РЖД, присутне су и 293 јединице механизације. На другој деоници брзе пруге Београд-Будимпешта, од Београда до Старе Пазове, где су извођачи кинеске компаније ЦЦЦЦ и “Чајна реjлвеј интернешенел”, радове данас изводe 362 радника”, наводи Михајловићева.

Читајте даље

Због корона вируса обустављен и саобраћај БГ Воза

Саобраћај свих возова за превоз путника из система београдске градске железнице БГ Воз обустављен је у суботу, 21. марта 2020. године у 20 сати.

Саобраћај БГ Воза обустављен је на основу одлуке Владе Републике Србије, са циљем спречавања ширења заразне болести COVID-19, изазване вирусом SARS – Co V-2.

Саобраћај путничких возова у унутрашњем и међународном саобраћају на територији Србије обустављен је 20. марта, па је тако од вечерас у складу са одлукама Владе Републике Србије обустављен у потпуности јавни путнички железнички превоз, како би се спречило ширење корона вируса.

Обустављен саобраћај путничких возова у међународном и унутрашњем саобраћају, БГ Воз по измењеном реду вожње

„Србија Воз“ је 20. марта 2020. године, у складу са Одлуком Владе Републике Србије са циљем спречавања ширења заразне болести COVID – 19, обуставио поласке свих међународних возова, као и возова из унутрашњег саобраћаја чији су поласци након 12 часова.

Возови из система БГ Воза за сада саобраћају по објављеном измењеном реду вожње. „Србија Воз“ је због Одлуке Владе Републике Србије о забрани кретања грађана у периоду од 20.00 до 5.00 сати, а са циљем спречавања ширења заразне болести COVID – 19, од 18. марта променио важећи ред вожње БГ Воза.

Возови из система београдске градске железнице БГ Воз по измењеном реду вожње од 18. марта, саобраћају према следећем:

– На релацији Батајница-Овча-Батајница, возови из станице Батајнице за Овчу полазиће у 6:07, 8:45, 12:45, 14:45, 16:06 и до Земуна у 17:45 часова, а из Овче за Батајницу у 6:35, 8:05, 10:05, 14:05, 16:05, 17:36 часова.

– На релацији Лазаревац-Ресник-Овча-Лазаревац, возови из станице Лазаревац за Овчу полазиће у 6:08, 11:08, 16:50 часова, из станице Ресник за Овчу у 7:52, 9:52, 12:52, 13:52, 14:52, 17:22 часова, а из станице Овча за Ресник у 6:50, 8:50, 10:50, 12:50, 13:50, 15:50, 18:30 часова и из Овче за Лазаревац у 7:50 и 14:50 часова.

Формирани оперативни штабови за време ванредног стања

Одбор директора «Инфраструктуре железнице Србије» донео је 17. марта 2020. године Одлуку о формирању оперативних штабова у «Инфраструктури железнице Србије» за време ванредног стања, на основу Статута компаније, а у вези Одлуке Владе Републике Србије од 10. марта 2020. године, о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу.
Одлуку су потписали извршни директор за управљање јавном железничком инфраструктуром Милан Максимовић и извршна директорка за развој, инвестиције и заједничке послове Драгана Лалошевић.Читајте даље

Бeз возова и за Црну Гору и Бугарску

Железничка компанија „Србија Воз“ у понедељак, 16. марта 2020. године, привремено је обуставила и саобраћај међународних путничких возова за Црну Гору, као и за Бугарску, на релацији између Димитровграда и Софије, са циљем спречавања ширења заразне болести COVID-19, изазване вирусом SARS-CO V-2.
У међународном путничком железничком саобраћају, тренутно саобраћају возови на релацији Нови Сад – Келебија – Нови Сад

Због корона вируса без путничких возова са Хрватском

Железнички превозник у путничком саобраћају „Србија Воз“ 15. марта привремено је обуставио саобраћај возова на граничном прелазу Шид – Товарник, са циљем спречавања ширења заразне болести COVID – 19 (Корона вирус).

Међународни путнички возови за Загреб и Љубљану саобраћају сада само на релацији Београд Центар – Шид – Београд Центар, по важећем реду вожње.

Два дана раније, на основу Одлуке Владе Републике Србије о затварању граничних прелаза од 12. марта 2020. године, а са циљем спречавања ширења заразне болести COVID – 19 (Корона вирус), „Србија Воз“ је привремено обуставио саобраћај преко железничког превоза Богојево – Ердут. Возови сада саобраћају према планираном реду вожње до и од пограничне станице Богојево.