Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović sa Ruskim železnicama: Najavljena dalja rekonstrukcija barske pruge i Jedinstveni dispečerski centar

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, profesor doktor Zorana Mihajlović, sastala se 13. februara u Beogradu sa prvim zamenikom generalnog direktora „Ruskih železnica“ Sergejem Pavlovim i sa njim, u prisustvu ambasadora Ruske Federacije u Beogradu, Aleksandra Bocan-Harčenka, razgovarala o tekućim i budućim infrastrukturnim projektima u železničkom saobraćaju.

Mihajlovićeva je tom prilikom istakla da je RŽD jedna od najboljih svetskih kompanija koja izvodi radove na najtežem i najvećem projektu u ovom delu Evrope – izgradnji brze pruge od Beograda do Budimpešte, te da će se krajem sledeće godine od Beograda do Novog Sada voziti 200 km/h.

„Ruska država je naš prijatelj i partner i danas smo razgovarali i o novim projektima, o kojima je bilo reči i između naša dva predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, pre svega nastavku rekonstrukcije Barske pruge od Valjeva do Vrbnice i izgradnji jedinstvenog dispečerskog centra. Očekujemo da prilikom posete generalnog direktora RŽD u aprilu potpišemo sporazum o rekonstrukciji pruge, ali i položimo kapsulu i obeležimo početak radova na izgradnji ovog dispečerskog centra“, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade rekla je da je ponosna na podršku Ruske Federacije i dodala da RŽD razmatra predlog da u Srbiji napravi zajedničku kompaniju za lokomotive na gas, što bi bilo od velikog značaja za našu privredu.

Sergej Pavlov, zamenik generalnog direktora Ruskih državnih železnica, rekao je da se izgradnja pruge za velike brzine između Stare Pazove i Novog Sada odvija redovno i prema planu.

-Pruge za velike brzine na međunarodnom železničkom koridoru kroz Srbiju, kojima će vozovi saobraćati brzinom od 200 kilometara na sat, predstavljaju realnost, – rekao je Pavlov i istakao da je danas razgovarano i o novim aktivnostima, pre svega barskoj pruzi i Jedinstvenom dispečerskom centru.

– Mi u Srbiji na gradilištima imamo 1.500 radnika i srećni smo što sa našim srpskim kolegama možemo da podelimo znanje i iskustvo“, rekao je Pavlov.

Ambasador Bocan-Harčenko se zahvalio potpredsednici Vlade i ministarstvu na dobroj sveobuhvatnoj saradnji i podršci, što je izuzetno važno za uspešnu implementaciju projekata.

„Ponosni smo što su Ruske železnice deo razvoja Srbije i realizacije projekata u vašoj zemlji. Razvoj infrastrukture je ključno za integraciju Srbije u Evropu, siguran sam da ćemo i dalje pospešivati saradnju u oblasti infrastrukturnih projekata“, rekao je ruski ambasador.

Iz „Infrastrukture železnice Srbije“ na sastanku su učestvovali Milan Maksimović, izvršni direktor i Slobodanka Katanić, direktor Centra za upravljanje projektom brza pruga.

Objavljeno u Vesti