Železnička stanica Užice – prva železnička stanica u Srbiji sa igraonicom za decu

Železnička stanica Užice prva je železnička stanica u Srbiji u kojoj je „Infrastruktura železnice Srbije“ napravila igraonicu za decu.

Na inicijativu potpredsednice Vlade Srbije i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović, da se u okviru projekata sveobuhvatne modernizacije i rekonstrukcije železnice u Srbiji više pažnje treba da posveti i najmlađim putnicima, „Infrastruktura železnice Srbije“ odlučila je da se prva igraonica za decu napravi upravo u železničkoj stanici Užice.ć

                  

U okviru rekonstrukcije železničke stanice Užice, opremljen je i kutak za najmlađe, u kojem su, pored novogodišnje jelke, i klackalica, tobogan, ljuljaška i koš, a pod igraonice je prekriven zaštitnim tepihom.

Na ovaj način, najmlađi putnici u Užicu dobili su svoj kutak, u kojem će moći da provedu lepe i prijatne trenutke u železničkoj stanici.

U rekonstrukciju železničke stanice Užice uloženo je 35 miliona dinara, a sanirani su fasada i krov, ponovo rade pokretne stepenice, zamenjeni su prozori i vrata i izvršena kompletna rekonstrukcija svih instalacija u ovom objektu, što na ovakav način od izgradnje barske pruge pre skoro pet decenija nije urađeno.

„Infrastruktura železnice Srbije“ nastaviće sa akcijom postavljanja igraonica u železničkim stanicama i u 2020. godini, u skladu sa mogućnostima i gde uslovi to budu omogućavali.

Železnička stanica Užice nalazi se na barskoj pruzi. Reč je o prostranom železničkom objektu, sa velikim  brojem putnika, koji nakon rekonstrukcije dobija novi sjaj, što je sve doprinelo da prvi put mališani dobiju svoj kutak upravo u ovoj stanici.

Imajući u vidu da je „Infrastruktura železnice Srbije“ za dve godine rekonstruisala stotinak staničnih zgrada, a da će se ova aktivnost  nastaviti i u narednoj godini, sigurno je da Užice neće ostati i jedina stanica sa igraonicom za decu.

„Infrastruktura železnice Srbije“, pored rekonstrukcije i modernizacije železničke infrastrukture, i na ovaj način doprinosi novom i lepšem izgledu železnice, poboljšava njen ugled, vraća poverenje u javnosti i putnicima omogućava lepše i prijatnije putovanje.

Objavljeno u Vesti