„Infrastruktura železnice Srbije“: Žalimo zbog nesreće na gradilištu u Čortanovcima i tražimo hitan izveštaj o tome

Na gradilištu pruge za velike brzine u Čortanovcima, u četvrtak, 31. oktobra u 7.35 sati, dogodila se nesreća u kojoj su poginula dvojica radnika firme „Railtech Construction“, koja je na ovom projektu angažovana kao podizvođač.

Izvođač radova na izgradnji tunela i vijadukta u Čortanovcima je ruska kompanija „RŽD Internešnl“.

Poginuli su turski državljani Polat Ekrem (29 godina) i Polat Hayrettin (24 godine).

Prema preliminarnim informacijama, do nesreće je došlo kada su navedeni radnici, u korpi koja nije predviđena za podizanje ljudi, autodizalicom podignuti na 20 metara visine i prilikom dizanja korpa je zakačila oplatu i došlo je do pucanja lanaca na kojima je visila korpa. Radnici su pali na betonsko postolje stuba i smrtno stradali.

Autodizalica je vlasništvo firme „Kranmont“.

O ovoj nesreći odmah su obavešteni nadležna policijska stanica i inspekcija rada u Sremskoj Mitrovici, koji su  došli na mesto nesreće, prikupili izjave i informacije i izvršili uviđaj na mestu nesreće.

„Infrastruktura železnice Srbije“ izražava veliko žaljenje zbog tragedije koja se dogodila i saučešće porodicama poginulih radnika.

„Infrastruktura železnice Srbije“ kao investitor na ovom projektu uradila je sve što je trebalo u skladu sa obavezama predviđenim ugovorom sa izvođačima radova. Takođe, „Infrastruktura železnice Srbije“ je formirala komisiju radi utvrđivanja okolnosti pod kojima je do ove nesreće došlo.

Očekujemo da nadležni državni organi brzo reaguju i sprovedu sve neophodne zakonske aktivnosti.

Objavljeno u Vesti