U okviru posete ruskog premijera Medvedeva Beogradu, potpisani sporazumi u oblasti železnice sa ruskim železnicama

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović i generalni direktor „Ruskih železnica“ Oleg Belozjorov, razmenili su 19. oktobra u Palati Srbija Sporazum o nastavku modernizacije barske pruge, koji su danas potpisali.

U prisustvu predsednika Vučića i premijera Medvedeva, kao i brojnih ministara i članova državnih delegacija Srbije i Rusije, generalni direktori „Infrastrukture železnice Srbije“ Miroljub Jevtić i „RŽD Internešnl“ Sergej Pavlov razmenili su Ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji železničke infrastrukture i izgradnji jedinstvenog dispečerskog centra na železnici, koji je takođe danas potpisan.

Sporazumi u oblasti železnice potpisani su u okviru posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja našeg glavnog grada u Drugom svetskom ratu.

“Sa „Ruskim železnicama“ do sada smo modernizovali oko 200 kilometara pruga u Srbiji, koje su primer železnice kakvu želimo da vidimo u celoj našoj zemlji, sa brzim i bezbednim prugama i novim modernim vozovima koje njima saobraćaju. Danas potpisanim sporazumima krećemo u nove projekte vredne 230 miliona evra, koji će se finansirati iz novog ruskog kredita za železnicu”, rekla je potpredsednica srpske Vlade Zorana Mihajlović.

Ona je dodala da ukupna dužina nerekonstruisanih deonica barske pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom iznosi 209,8 kilometara. “Barska pruga je, uz železnički Koridor 10, najvažniji železnički pravac koji Srbiju povezuje sa regionom. Sa „Ruskim železnicama“ rekonstruisali smo već 77,6 kilometara deonice od Resnika do Valjeva, a modernizacijom cele barske pruge kroz Srbiju vratićemo brzinu vozova na 100 km/čas sve do granice sa Crnom Gorom“, rekla je Mihajlovićeva.

Ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji železničke infrastrukture i izgradnji jedinstvenog dispečerskog centra na železnici, koji su danas potpisali generalni direktori „Infrastrukture železnice Srbije“ Miroljub Jevtić i „RŽD Internešnl“ Sergej Pavlov, odnosi se na izradu projektno-tehničke dokumentacije za ovaj projekat. Vrednost ugovora iznosi 9,48 miliona evra.

U okviru posete premijera Medvedeva Beogradu potpisan je još jedan sporazum u oblasti železnice. Reč je sporazum između Vlade Ruske Federacije i Vlade Republike Srbije o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Republike Srbije. Novi ruski kredit za železnicu vredan je 172,5 miliona evra, uz učešće iz budžeta Republike Srbije u iznosu od 57,5 miliona evra, što je ukupno 230 miliona evra. Novi zajam odnosi se na projektovanje i izgradnju novog dispečerskog centra na železnici, izradu projektno-tehničke dokumentacije za nastavak rekonstrukcije barske pruge i izgradnju elektrotehničke infrastrukture na deonici brze pruge Beograd-Budimpešta, od Stare Pazove do Novog Sada.

Objavljeno u Vesti