Mihajlovićeva sa kineskom kompanijom CRSC: Brza pruga od Beograda do Budimpešte najveći infrastrukturni projekat u regionu

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, sastala se danas sa delegacijom kineske kompanije „Čajna rejlvej signal end komjunikejšen kompani“ (CRSC), koju je predvodio Žu Žilijang, predsednik Upravnog odbora kompanije, i sa njima razgovarala o realizaciji projekta izgradnje brze pruge od Beograda do Budimpešte, ali i drugim infrastrukturnim projektima u železničkom saobraćaju.

Mihajlovićeva je istakla da Srbija i NR Kina imaju veoma dobru bilateralnu saradnju, posebno na velikim infrastrukturnim projektima, zahvaljujući odličnim prijateljskim odnosima dva predsednika, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

“Zajedno gradimo brzu prugu od Beograda do Budimpešte, najveći infrastrukturni projekat u jugoistočnoj Evropi. Ovo je veoma važan projekat za Srbiju, jer po prvi put da gradimo prugu kojom će se voziti 200 km na sat. Nesporno je da imate ogromno znanje i iskustvo u razvoju i opremanju brzih pruga, sigurna sam da ćete primeniti najsavremenije tehnologije u realizaciji ovog projekta i da će sve biti realizovano na vreme”, rekla je Mihajlovićeva.

Žu Žilijang izrazio je zahvalnost potpredsednici Vlade na podršci koju pruža u realizaciji projekta izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta, istakavši da je CRSC jedna od vodećih kompanija u NR Kini u razvoju sistema za kontrolu železničkog saobraćaja, te izrazio uverenje da će sve biti realizovano u skladu sa najvišim standardima, s obzirom na to da ova kompanija poseduje tehnologiju i sertifikate u skladu sa evropskim propisima.

CRSC je podizvođač kineskog konzorcijuma CRIC-CCCC za signalno-sigurnosne, kontrolne i telekomunikacione radove i isporuku opreme za ova postrojenja na izgradnji brze pruge od Beograda do Budimpešte.

Na sastanku je učestvovao i generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ Miroljub Jevtić.

           

Objavljeno u Vesti