Mihajlovićeva: Projekti sa NR Kinom vredni 13 milijardi evra, pojačati saradnju u oblasti investicija

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je 24. oktobra sa delegacijom Ministarstva trgovine NR Kine, koji je predvodio zamenik ministra Ćen Keming.

“Republika Srbija i NR Kina imaju sve bolju ekonomsku saradnju, koja je podstaknuta dobrim i jakim vezama predsednika dve zemlje. Ti dobri odnosi i njihove međusobne posete odražavaju se i na povećanje trgovinske razmene dve zemlje, koja je 15 puta veća u odnosu na 2008. godinu, a tri puta veća u odnosu na prethodnu godinu”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila da je ekonomska saradnja dve zemlje posebno dobra u oblasti infrastrukture, gde je vrednost zajedničkih projekata oko 13 milijardi evra. “Kineske kompanije donose u Srbiju znanje i moderne tehnologije i zato je dobro što zajedno gradimo auto-puteve i prvu brzu prugu u ovom delu Evrope”, rekla je Mihajlovićeva, i dodala da danas stiže i prvi teretni voz iz Kine, upravo sa opremom za prugu Beograd-Budimpešta.

Ćen Keming se saglasio sa visokim ocenama dostignutog nivoa ekonomske saradnje, čije je unapređenje podstaknuto uzajamnim posetama najvišeg rukovodstva dve zemlje. “Srbija je prva zemlja koja je potpisala Memorandum o saradnji u okviru inicijative “Jedan pojas, jedan put”, i mi smo ozbiljno analizirali mogućnosti za saradnju sa Srbijom u realizaciji ove inicijative, kao i u reindustrijalizaciji Srbije. Podsticaćemo i dalje kineska preduzeća da dolaze u Srbiju i da ulažu”, rekao je Ćen.

Na sastanku je razgovarano i o konkretnim načinima za dalje unapređenje ekonomske i trgovinske saradnje, uključujući i formiranje posebne radne grupe za investicije, za koju bi sporazum trebalo da bude potpisan na sledećem Samitu šefova vlada NR Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope.

Objavljeno u Vesti