Danas krenuo prvi voz između Kragujevca i Mladenovca, brzina rekonstruisanom prugom Kragujevac – Lapovo 100 km/sat

Danas u 4.09 sati iz železničke stanice Kragujevac krenuo je prvi voz za Mladenovac i na odredište stigao po redu vožnje. Rekonstruisanom prugom od Kragujevca do Lapova voz je saobraćao brzinom od 100 kilometara na sat.

-Prva vožnja novouvedenog voza Kragujevac – Lapovo – Mladenovac prošla je u najboljem redu i po propisanim elementima reda vožnje, i nadamo se da će korisnici prevoza biti zadovoljni kvalitetom pružene usluge. Već na prvom vozu bilo je više od trideset putnika, – izjavio je nakon prve vožnje rekonstruisanom prugom generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ Miroljub Jevtić, koji je sa saradnicima putovao prvim vozom iz Kragujevca do Mladenovca.

Pruga Kragujevac – Lapovo, duga 28 kilometara, izgrađena je 1887. godine i poslednji put je rekonstruisana pre pedeset godina. Zbog višedecenijskog neodržavanja pruge, brzina vozova između Kragujevca i Lapova pre rekonstrukcije bila je smanjena na svega 40 kilometara na sat, sa većim brojem deonica na kojima je ona bila ograničena na samo 10 – 30 km/sat.

Od danas vozovi između Kragujevca i Lapova saobraćaju rekonstruisanom prugom brzinom od 100 km/sat, a vreme putovanja putničkih vozova na ovoj relaciji skraćeno je na svega 31 minut, koliko između ova dva mesta putuju i autobusi.

Od danas, 1. oktobra, svakodnevno saobraćaju vozovi između Kragujevca i Mladenovca, sa vezom u Mladenovcu za BG Voz, koja putnicima omogućava da pouzdano i brzo stignu do centra glavnog grada. Novouvedeni voz iz Kragujevca polazi u 04.09 sati i u Lapovo stiže u 4.40 sati, a u Mladenovac u 05.43 sati.  Iz Mladenovca voz za Kragujevac polazi u 17.25 sati i stiže u Lapovo u 18.19 sati, a u Kragujevac u 18.56 sati.

Vozovi između Kragujevca i Mladenovca staju u železničkim stanicama: Jovanovac, Badnjevac, Batočina, Lapovo, Lapovo Varoš, Velika Plana, Palanka i Kusadak.

Osim ovih vozova, od danas su uvedeni u saobraćaj i vozovi između Kragujevca i Lapova, koji će svakodnevno iz Kragujevca polaziti u 20.30 sati i u Lapovo stizati u 21.01 sati, dok će iz Lapova polaziti u 3.25 sati i u Kragujevac stizati u 3.56 sati. 

Osim novouvedenih vozova na ovoj pruzi, i vreme putovanja ostalih vozova između Kragujevca i Lapova skraćeno je nakon rekonstrukcije.

„Infrastruktura železnice Srbije“ u prethodnih sedam meseci rekonstruisala je prugu Kragujevac – Lapovo sopstvenim sredstvima, radnom snagom i mehanizacijom, u okviru trogodišnjeg programa obnove regionalnih pruga u Srbiji.

Vrednost radova iznosi 11 miliona evra, a radovi su obuhvatili zamenu šina, pragova i tucanika, kao i regulisanje koloseka.

U okviru izvedenih radova, izvršeno je i građevinsko uređenje na svih pet putnih prelaza između Kragujevca i Lapova. U stajalištima Milatovac, Gradac i Jovanovac postavljeni su peroni, dok su na trasi novouvedene linije uređene stanične zgrade Batočina, Lapovo, Lapovo Varoš, Velika Plana, Palanka, Kusadak, Kovačevac i Mladenovac, kao i stajališta Ratare i Rabrovac.

Osovinska nosivost pruge povećana je sa dosadašnjih 18 na 22,5 tona po osovini, što je od izuzetnog značaja za privredne subjekte.

U aprilu 2020. godine planirano je da počne i rekonstrukcija 57 kilometara pruge od Kragujevca do Kraljeva.

Objavljeno u Vesti