Od 1. oktobra novi vozovi između Kragujevca i Mladenovca, sa vezom za BG Voz do Beograda, brzina rekonstruisanom prugom Kragujevac – Lapovo 100 km/sat

Od 1. oktobra između Kragujevca i Lapova novi vozovi krenuće rekonstruisanom prugom brzinom od 100 kilometara na sat, sa vezom u Mladenovcu za BG Voz, koja će putnicima omogućiti da pouzdano i brzo stignu do centra glavnog grada.

U železnički saobraćaj od 1. oktobra uvodi se novi voz, koji će iz Kragujevca polaziti  u 04.09 sati i u Lapovo stizati u 4.40 sati, a u Mladenovac u 05.43 sati. U Mladenovcu će putnici moći da presednu u BG Voz i u 06.07 sati krenuti za Beograd Centar. U železničku stanicu Beograd Centar ovaj voz stiže po redu vožnje u 07.30 sati.

Putnici iz stanice Beograd Centar mogu da krenu BG Vozom u 15.56 sati i da stignu u Mladenovac u 17.20 sati. Počev od 1. oktobra, uvodi se u saobraćaj novi voz koji će svakodnevno polaziti iz Mladenovca u 17.25 sati i stizati u Lapovo u 18.19 sati, a u Kragujevac u 18.56 sati.

Osim ovih vozova, koji iz Kragujevca i Lapova preko Mladenovca ostvaruju saobraćajnu vezu sa Beogradom, od 1. oktobra biće uveden u saobraćaj još jedan par vozova između Kragujevca i Lapova.

Tako će svakodnevno voz iz Kragujevca polaziti u 20.30 sati i stizati u Lapovo u 21.01 sati, dok će voz iz Lapova polaziti u 3.25 sati i stizati u Kragujevac u 3.56 sati.

Vozovi između Kragujevca i Mladenovca  staju u sledećim železničkim stanicama: Jovanovac, Badnjevac, Batočina, Lapovo, Lapovo Varoš, Velika Plana, Palanka i Kusadak. BG Voz staje u svim stanicama i stajalištima između Mladenovca i Beograd Centra.

Uvođenje u saobraćaj novih vozova između Kragujevca i Lapova, omogućeno je zahvaljujući rekonstrukciji 28 kilometara ove pruge, prvi put nakon pola veka.

Od 1. oktobra, nakon završetka rekonstrukcije pruge, vozovi će između Kragujevca i Lapova moći da saobraćaju brzinom  od 100 km/sat, a osovinska nosivost pruge biće povećana sa dosadašnjih 18 na 22,5 tona po osovini.

„Infrastruktura železnice Srbije“ u prethodnih nešto manje od sedam meseci, rekonstruisala je ovu prugu sopstvenim sredstvima, radnom snagom i mehanizacijom, u okviru trogodišnjeg programa obnove regionalnih pruga u Srbiji.

Vrednost radova iznosi ukupno 11 miliona evra. Radovi su obuhvatili zamenu šina, pragova i tucanika, kao i regulisanje koloseka.

Zbog višedecenijskog neodržavanja pruge, između Kragujevca i Lapova pre rekonstrukcije brzine vozova bile su smanjene na svega 40 kilometara na sat, sa većim brojem deonica na kojima je ona bila ograničena na svega 10 – 30 kilometara na sat.

Pruga Kragujevac – Lapovo izgrađena je 1887. godine. Izgradnja pruge Kragujevac – Lapovo počela je 1885. godine, a pruga je predata u saobraćaj 3. marta 1887. godine.  Pruga Lapovo – Kraljevo prva je u Srbiji koju je izgradila i njome upravljala država, dok su  prethodne pruge u našoj zemlji gradili i eksploatisali francuski koncesionari.

Poslednji put rekonstrukcija ove pruge urađena je pre 50 godine.

Za 2020.  godinu planirana je i rekonstrukcija pruge Kragujevac – Kraljevo (56,6 km).

Objavljeno u Vesti