PRVA TEŠKA MOTORNA DREZINA STIŽE U SRBIJU, PRVI PUT NAKON ŠESNAEST GODINA, DO JANUARA JOŠ ČETIRI

Teška motorna drezina, koju je „Infrastruktura železnice Srbije“ nabavila prvi put nakon šesnaest godina, krenula je danas iz fabrike u Italiji i očekuje se da krajem sledeće nedelje stigne u Beograd.


Reč je o prvoj od ukupno pet drezina koje je „Infrastruktura železnice Srbije“ ugovorila sa francuskom kompanijom „Gajsmar“, dok će preostale četiri na srpske pruge stići do januara 2020. godine.
Teške motorne drezine neophodne su „Infrastrukturi železnice Srbije“ za održavanje, pre svega elektrificiranih pruga. One predstavljaju mehanizaciju neophodnu za održavanje železničke kontaktne mreže i elektrotehničkih postrojenja na srpskim prugama.
Nabavkom mehanizacije za održavanje elektrotehničke železničke infrastrukture, stvaraju se uslovi da se u narednom periodu još intenzivnije nastave aktivnosti na tekućem održavanju pruga, stvore uslovi za bezbedniji i redovniji železnički saobraćaj, dužina laganih vožnji svede na minimum, a da se velika investiciona ulaganja i projekti modernizacije koji su u toku valorizuju u punoj meri.
U protekle četiri decenije srpske železnice su nabavile samo jednu drezinu i to pre šesnaest godina, što je za posledicu imalo izuzetno loše stanje elektrotehničkih postrojenja na srpskim prugama.
Vrednost ugovora je oko četiri i po miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

 

Objavljeno u Vesti