PRUGA IZ CENTRA NIŠA BIĆE IZMEŠTENA DO KRAJA 2023. GODINE

             Izmeštanje pruge iz centra Niša, o kojoj mnogi pričaju pola veka, železnica uz pomoć resornog Ministarstva i potpredsednice Vlade Srbije prof.dr Zorane Mihajlović i čitave Vlade završiće do kraja 2023. godine.

             Pruga iz centra Niša biće izmeštena do kraja 2023. godine, odnosno za nešto više od četiri godine. Do kraja 2023. godine biće završena modernizacija i elektrifikacija pruge Niš – Dimitrovgrad, kao i železničke obilaznice oko Niša, čime će biti stvoreni uslovi da se pruga nakon više decenija čekanja izmesti iz centra ovog grada.
             Rok za realizaciju kredita Evropske investicione banke iz koga se delom finansira ova projekat je do kraja 2023. godine, aktivnosti se odvijaju kako je planirano i nema sumnje da će zahvaljujući aktivnostima Vlade Republike Srbije i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Nišlije konačno dočekati izmeštanje pruge iz grada.
             O ovom projektu mnogo se proteklih godina govorilo, ali ništa nije bilo urađeno, što građani Niša najbolje znaju.
             Zbog toga svaka paušalna izjava o rokovima realizacije ovog projekta i netačna informacija o aktivnostima koje se sprovode, ko god da ih iznosi, izazivaju nepoverenje u javnosti i umanjuju doprinos Vlade i Ministarstva da se železnička obilaznica oko Niša izgradi u što kraćem roku, a svakako mnogo pre kraja 2025. godine kako neki najavljuju.
              Vlada Republike Srbije, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i „Infrastruktura železnice Srbije“ su uložili puno znanja, angažovanja i energije u ovaj projekat, pa svako neargumentovano „licitiranje“ sa rokom završetka umanjuje značaj učinjenog.
             Izgradnja železničke obilaznice oko Niša biće završena do kraja 2023. godine ne zato što je to naša ugovorna obaveza, nego zato što je četiri godine gradnje realan rok da se posao završi i zato što je to potreba i interes države Srbije i Grada Niša.
             Projekat rekonstrukcije i modernizacije železničke pruge Niš – Dimitrvograd obuhvata rekonstrukciju, modernizaciju i elektrifikaciju postojeće pruge od Niša do Dimitrovgrada, kao i izgradnju nove, jednokolosečne, elektrificirane obilazne pruge oko Niša, u dužini od oko 22 kilometra, čime će se železnički saobraćaj izmestiti iz centra grada.
             Ukupna vrednost projekta je 268,3 miliona evra i sva potrebna sredstva su već obezbeđena. Kreditna sredstva Evropske investicione banke iznose 134 miliona evra, donatorska sredstva Investicionog okvira za Zapadni Balkan namenjena investicionoj realizaciji projekata koji doprinose infrastrukturnom povezivanju u regionu iznose oko 73 miliona evra, a država Srbija obezbeđuje oko 61,3 miliona evra.
             Ovo je prvi put da je država Srbija obezbedila sva potrebna sredstva da se pruge Niš – Dimitrovgrad modernizuje i izgradi železnička obilaznica oko grada.
Do sada je iz državnog budžeta isplaćeno oko 740 miliona dinara na ime eksproprijacije za realizaciju ovog projekta, a taj posao se nastavlja i intenzivira.
Uporedo sa tim, u toku je izrada tehničke dokumentacije za čitav projekat.

             Projekat obuhvata građevinsku rekonstrukciju deonice Sićevo – Staničenje – Dimitrovgrad (80km), izgradnju nove, jednokolosečne, elektrificirane obilazne pruge oko Niša (22 km) od stanice Niš Ranžirna do stanice Sićevo i elektrifikaciju pruge Niš – Dimitrovgrad i obilazne pruge oko Niša, uključujući i opremanje pruga savremenom signalizacijom.
             Realizacijom ovog projekta, koji je decenijama bezuspešno obećavan, do kraja 2023. godine biće konačno elektrificirana jedina neelektrificirana deonica pruge na Koridoru 10, biće otklonjena saobraćajna uska grla između Srbije i Bugarske, biće povećan kvalitet i skraćeno vreme putovanja, a vozovi više neće prolaziti kroz centar grada, već novoizgrađenom železničkom obilaznicom oko Niša.

Objavljeno u Vesti