Radna grupa Srbije, Mađarske i Kine za brzu prugu Beograd – Budimpešta: Zajednički poziv Severnoj Makedoniji i Grčkoj da postanu deo projekta

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je danas da su se delegacije Srbije, NR Kine i Mađarske danas na sastanku trilateralne radne grupe za izgradnju brze pruge Beograd-Budimpešta dogovorile da pozovu Severnu Makedoniju i Grčku da se pridruže ovom projektu.

“Razgovarali smo o tome da nije dovoljno samo da postoji brza pruga od Beograda do Budimpešte, nego da ovaj važan koridor produžimo i pozovemo Severnu Makedoniju i Grčku da se priključe ovom projektu, kako bismo dobili pravi i potpuno modernizovan železnički koridor koji uključuje Budimpeštu, Beograd, Skoplje i Luku Pirej”, rekla je Mihajlovićeva, koja je 5. jula u Beogradu bila domaćin Osmog sastanka Trilateralne radne grupe Srbije, Mađarske i NR Kine za projekat rekonstrukcije i modernizacije pruge Beograd-Budimpešta.

Posle sastanka trilateralne radne grupe šefovi delegacija, potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, potpredsednik Nacionalne komisije za razvoj i reforme NR Kine, Ning Đidže, i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Mađarske, Laslo Palkovič, potpisali su zapisnik sa zaključcima sastanka.

Mihajlovićeva je rekla da je tokom današnjih sastanaka razgovarano o svemu što je do sada urađeno na ovom projektu i šta je još potrebno da bi pruga bila operativna ne samo za prevoz putnika, nego i za sve veći prevoz robe.

“Ponosni smo da je ideja od pre pet godina kineskog predsednika, mađarskog premijera i tadašnjeg premijera Srbije, a današnjeg predsednika Srbije, dala rezultate kakve imamo danas, da se radovi na dve deonice od Beograda do Novog Sada ubrzano izvode i da očekujemo i na deonici od Novog Sada do Subotice da počnu u prvom kvartalu 2020. Projekat brze pruge je deo globalne kineske inicijative “Jedan pojas, jedan put”, ali pokazuje i partnerski i prijateljski odnos NR Kine, Mađarske i Srbije”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila da se svi projekti koje Srbija radi sa kineskim kompanijama rade u skladu sa evropskim standardima i da svi radovi moraju imati potvrdu da su rađeni u skladu sa tim standardima. “Konkretno za brzu prugu jasno piše u ugovorima da sve što se radi mora biti u skladu sa evropskim standardima, što će kontrolisati posebno notifikaciono telo izabrano na tenderu”, rekla je Mihajlovićeva.

Govoreći o rokovima za izgradnju brze pruge na teritoriji Srbije, Mihajlovićeva je rekla da je očekivanje kineskog izvođača da radovi na deonici Beograd – Stara Pazova budu završeni na jesen 2020, a da budu verifikovani do kraja te godine. “Druga deonica, od Stare Pazove do Novog Sada, gde radi ruski RŽD, trebalo bi da po dinamičkom planu bude završena do novembra 2021, i da do kraja 2021. bude operativna pruga između Beograda i Novog Sada. Na trećoj deonici, Novi Sad – Subotica očekujemo da radovi počnu u prvom kvartalu iduće godine, trajaće najmanje oko dve godine, a očekujemo da i mađarska strana u slično vreme završi radove na svojoj teritoriji”, rekla je potpredsednica Vlade.

Potpredsednik Nacionalne komisije za razvoj i reforme NR Kine, Ning Đidže, čestitao je na uspešno održanom sastanku tri delegacije i dodao da su danas vođeni važni

razgovori za nastavak realizacije ovog projekta, koji treba da bude primer saradnje između NR Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

“Očekujemo da će kineske kompanije efikasno završiti izgradnju deonice od Beograda do Stare Pazove, kao i da će iduće godine početi radovi na deonici od Beograda do Subotice.”, naveo je on.

Dodao je, takođe, da će se analizirati cela relacija od Budimpešte do Luke Pirej, i podsetio da se povećava obim teretnog saobraćaja na ovoj liniji u odnosu na period od pre pet godina. “Sada je važno da sve tri strane ulože napore da se olakšaju granične procedure, jer je u pitanju važan koridor koji doprinosi boljem povezivanju ne samo Mađarske i Srbije, nego i čitavog regiona”, naveo je on.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Mađarske, Laslo Palkovič, rekao je da je projekat brze pruge Beograd-Budimpešta osmišljen ne samo za transport iz NR Kine ka drugim delovima sveta, nego je i mnogo više od toga. “Ovde se radi o tome kako da uspešno sarađujemo sa NR Kinom, ali i da sarađujemo bolje između sebe u centralnoj i istočnoj Evropi. Ovaj projekat je veliki rezultat saradnje tri strane i primer za ostale projekte u centralnoj i istočnoj Evropi”, rekao je Palkovič, i dodao da će se sledeći sastanak trilateralne radne grupe održati u Mađarskoj.

Osim trilateralnog sastanka, srpska delegacija održala je danas i bilateralne sastanke sa delegacijama Mađarske i Narodne Republike Kine.

Nakon završenih sastanaka u Palati Srbija u Beogradu, visoka delegacija NR Kine sa generalnim direktorom „Infrastrukture železnice Srbije“ Miroljub Jevtićem obišla je gradilište pruge za velike brzine u železničkoj stanici Novi Beograd.

Objavljeno u Vesti