Mihajlovićeva sa železničkim preduzećima: Još više obezbedite prelaze, više da radite sa mladim mašinovođama

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je 18. jula u Beloj Palanci sa direktorima železničkih preduzeća o statusu trenutnih projekata koji se realizuju, i planovima za naredni period.


Mihajlovićeva je istakla da država mnogo ulaže u železnički saobraćaj, kako bi građani dobili železnicu kakvu zaslužuju i dodala da je neophodno da se dodatno obezbede pružni prelazi, kao i rad sa mladim mašinovođama kako bi najefikasnije odgovorili zadatku.
“Vlada Srbije ulaže u železnički saobraćaj, jer želimo da građani dobiju železnicu kakvu zaslužuju. Tome u prilog govori i činjenica da realizujemo jedan od najvećih i najzahtevnijih projekata u ovom delu Evrope – brzu prugu od Beograda do Budimpešte, kao i da ćemo zaključno sa ovom godinom rekonstruisati oko 700 km regionalnih pruga”, rekla je ona.
Na sastanku je istaknuto da radovi na rekonstrukciji brze pruge od Beograda do Budimpešte teku po utvrđenoj dinamici, na deonicama od Beograda do Stare Pazove i od Stare Pazove do Novog Sada, dok je za sledeću godinu planiran početak radova na trećoj deonici Novi Sad-Subotica.
Bilo je reči i o modernizaciji i elektrifikaciji pruge Niš-Dimitrovgrad, kao i o rekonstrukciji regionalnih pruga Niš-Zaječar, Požarevac-Majdanpek, Senta-Subotica, Markovac-Resavica i drugih.
Generalni direktor “Srbija Voza” Jugoslav Jović rekao je da je zabeleženo povećanje broja putnika na pruzi Beograd-Valjevo za 46 odsto, a na pruzi Šabac-Loznica 16 odsto više putnika.
Deonica barske pruge od Beograda do Valjeva rekonstruisana je iz ruskog kredita, dok je na pruzi Šabac – Loznica putnički železnički saobraćaj obnovljen posle punih trinaest godina, nakon što je „Infrastruktura železnice Srbije“ rekonstruisala 53 kilometra pruge na deonici Šabac – Loznica – Brasina.
Izvršni direktor “Infrastruktura železnice Srbije” Milan Maksimović rekao je da je u planu ovog preduzeća i rekonstrukcija staničnih objekata i izgradnja i obezbeđenje putnih prelaza.
Sastanak sa kompanijama železničkog sektora potpredsednica srpske Vlade Zorana Mihajlović održala je u okviru višednevnog radnog boravka Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na istočnom kraku Koridora 10.

Objavljeno u Vesti