Putni prelaz u Šidu popravljen, nakon što je šleper polomio rampu

„Infrastruktura železnice Srbije“ popravila je kvar na uređaju putnog prelaza u Šidu, nakon što je 7. juna u 18.06 sati, kamion šleper prelazeći preko pruge polomio polubranik.

Povodom snimka koji su objavili pojedini mediji sa putnog prelaza u Šidu, na kome su rampe u kvaru, a prema komentarima građana put na prelasku preko pruge u jako lošem stanju, „Infrastruktura železnice Srbije“ saopštila je da je do kvara došlo jer vozač šlepera nije poštovao svetlosnu i zvučnu signalizaciju i oštetio je uređaj putnog prelaza.

Reč je o putnom prelazu na prostoru železničke stanice u Šidu. U prethodnih sedam dana ovo je već treći put da su rampe na putnom prelazu u Šidu u kvaru i  sva tri puta su za to bili odgovorni učesnici u drumskom saobraćaju, koji su oštetili polubranike.

U situaciji od 7. juna, kada je kamion šleper polomio polubranike, oštećeni su ispravljač i baterija uređaja putnog prelaza, zbog čega rampe nisu radile. Stručne službe „Infrastrukture železnice Srbije“ popravile su delove uređaja putnog prelaza tokom večeri i on je ponovo bio u funkciji u subotu, 8. juna, 40 minuta nakon ponoći. Ovaj putni prelaz sada ispravno radi.

O navedenom kvaru na ovom putnom prelazu bilo je na dokazani način obavešteno izvršno osoblje koje na ovom delu pruge učestvuje u organizovanju železničkoj saobraćaja. U skladu sa železničkim propisima i procedurama, dok je putni prelaz bio u kvaru, svi vozovi zaustavljali su se pre putnog prelaza, davali zvučni signal i nastavljali dalju vožnju tek kada su bili sigurni da nesreća ne može da se dogodi. Bezbednost saobraćaja nije bila ugrožena.

„Infrastruktura železnice Srbije“ još jednom podseća da se na srpskim prugama godišnje dogodi oko četiri hiljade kvarova na putnim prelazima, koje prouzrokuju vozači drumskih vozila nepoštovanjem propisa i saobraćajne signalizacije. Zato i ovaj put apelujemo na vozače drumskih vozila da poštuju propise i pažljivom i odgovornom vožnjom spreče nesreće i sačuvaju ljudske živote.

Kada je reč o putnoj infrastrukturi koja prelazi preko pruge, njeno održavanje je u nadležnosti upravljača putnom infrastrukturom. Pripreme za građevinsko uređenje na ovom putnom prelazu su u toku. Lokalna samouprava sprovodi proceduru da se za vreme radova drumski saobraćaj preko ovog putnog prelaza obustavi i preusmeri na druge pravce, nakon čega će započeti radovi na građevinskom uređenju ovog putnog prelaza.

 

Objavljeno u Vesti