Potpredsednik „Kineskih železnica“ Vang Tungđun obišao radove na pruzi za velike brzine

Potpredsednik “Kineskih železnica” Vang Tungđun, sa pomoćnikom ministra za železnicu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Lazarom Radakovićem i generalnim direktorom „Infrastrukture železnice Srbije“ Miroljubom Jevtićem, obišli su danas radove na izgradnji pruge za brzine do 200 km/sat između Beograd Centra i Stare Pazove, u okviru izgradnje pruge za velike brzine Beograd – Budimpešta.

U železničkim stanicama Novi Beograd, Zemun Polje i Stara Pazova, oni su obišli radove koje trenutno izvode „Kineske železnice“  i upoznali se sa tehnologijom koja se primenjuje, a bilo je reči i o narednim aktivnostima.

Pruga za velike brzine kroz Srbiju biće izgrađena po najvišim tehničko-tehnološkim standardima, a radovi na njenoj izgradnji u narednom periodu moraju biti intenzivirani kako bi predviđeni rokovi bili ispunjeni, jedan je od zaključaka današnjeg obilaska gradilišta pruge za velike brzine.

Generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ Miroljub Jevtić posebno je insistirao na najvišem nivou bezbednosti železničkog saobraćaja na pruzi za velike brzine, kao i na potrebi posvećivanja posebne pažnje signalno-sigurnosnim uređajima evropskog sistema ETCS – nivo 2, koji će po prvi put biti primenjen u ovom delu Evrope.

Prošle nedelje izvođaču radova izdata je građevinska dozvola za  deonicu od Batajnice do Stare Pazove dugu 14,7 kilometara, pa sada radovi mogu da budu intenzivirani i na ovom delu pruge. Između Batajnice i Stare Pazove ćemo prvi put imati u Srbiji četvorokolosečnu prugu i to za brzinu do 200 km/sat, pa se očekuje maksimalno angažovanje i radnika i tehnike, kako bi rok od 36 meseci za završetak čitavog posla bio ispunjen.

Konzorcijum kineskih kompanija „China Railway International“ i „China Communications Constuction Company“ izvodi radove na izgradnji pruge za brzine do 200 km/sat  između Beograd Centra i Stare Pazove (34,5 km), kao delu projekta izgradnje pruge za velike brzine između Beograda i Budimpešte.  Vrednost ovog projekta je 350,1 milion dolara, a radovi su do sada izvođeni na prvoj deonici ove pruge između Beograd Centra i Zemuna.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović primila je juče visoku delegaciju „Kineskih železnica“, na čelu sa potpredsednikom Vang Tungđunom i sa njima razgovarala o realizaciji projekta modernizacije i rekonstrukcije pruge Beograd – Budimpešta.					
Objavljeno u Vesti