Srpske železnice na Međunarodnoj konferenciji o poslovnoj etici i korupciji

Predstavnice „Infrastruktura železnice Srbije“ učestvovale su na Drugoj međunarodnoj konferenciji na temu poslovne etike, usklađenosti i upravljanja rizicima od korupcije „Croatia East Europe Ethics and Compliance 2019“ (CEEC 2019), u Opatiji 18. i 19. aprila 2019. godine.

Na Konferenciji su učestvovali predstavnici 98 kompanija i institucija među kojima su Pharma Swiss, Novartis, Sandoz, Pliva, Roche, T-Com, Ericsson Nikola Tesla, Bureau Van Dijk, Institut za poslovnu etiku London (IBE), Evropska investiciona banka, Generalni direktorat za demokratiju Saveta Evrope (SE), Addiko banka, UNIQA osiguranje „Srbija Voz“, „Srbija Kargo“ i drugi.

Konferencija je okupila eksperte, renomirane predavače i stručnjake iz međunarodnih organizacija, javnog sektora i uspešnih svetskih kompanija, specijaliste za usklađenost i etiku, revizore, advokate, HR stručnjake, specijaliste za internu kontrolu i sprečavanje korupcije, koji su učesnicima preneli znanja, konkretna iskustva i tehnike u rešavanju specifičnih problema i izazova sa kojima se susreću.

Tokom dva konferencijska dana, održano je 14 sesija, kratkih predavanja na različite teme, među kojima su: detaljna provera poslovanja „trećih strana“, razumevanje i rešavanje ključnih izazova u proceni rizika klijenata, unapređenje poslovne etike u javnoj upravi i lokalnoj samoupravi, odgovornost top menadžmenta i stvaranje dobre etičke klime u organizaciji, sistemi za prijavljivanje nepravilnosti i uzbunjivanje, opšta regulativa o zaštiti podataka o ličnosti GDPR, antikorupcija – standard ISO 37001, etički treninzi unutar kompanije, nulta tolerancija na seksualno uznemiravanje i neuronauka i ljudski resursi.

Predstavnik organizatora okupio je eksperte iz oblasti etike, usklađenosti poslovanja i sprečavanja i borbe protiv korupcije, u zanimljivoj panel diskusiji u kojoj je moderator bio gospodin Robert Ravenšćak. Kao panelisti učestvovali su predstavnici iz zemalja regiona: Slavica Anić Jevtić, poverenica za etiku „Srbija Voz“ (Srbija), Bruno Durašević, UNIQA osiguranje (Hrvatska), Luka Hojnik, Lek Farmacevtska družba (Slovenija) i Vaska Kutrevska, SANDOZ (Severna Makedonija).

Panelisti su iz različitih aspekata analizirali teme diskusije: „komplajans“ funkcija, potrebne kvalifikacije za zanimanje, rodna ravnopravnost i „komplajans“, „Ton from the top“ i „komplajans“ i sistemi za prijavljivanje nepravilnosi, edukacije zaposlenih na temu etike, usklađenosti i integriteta.

Na osnovu obrađenih tema, konferencija predstavlja vredan izvor edukacije, proširivanja stručnih znanja i razmene dobre prakse za poverenike za etiku, menadžere i službenike koji se bave ljudskim resursima, poslovnom etikom i integritetom.

Objavljeno u Međunarodna saradnja i označeno .